Djupdykning om oenigheten kring skogen
Är de nya träd som växer upp efter en kalhuggning att betrakta som en plantage eller en naturlig svensk skog där alla träd bara råkar vara av samma slag och samma ålder? Inte ens kring definitionen av skog råder det enighet i Skogssverige. Med sina granskande reportage i Dagens Nyheter har journalisten Lisa Röstlund rört upp känslor och kastat ved på debatten om skogsbruket.
Frågorna som splittrar är många. Är kalhyggen bra eller dåligt? Är det bättre för klimatet att låta skogen stå kvar och binda kol eller avverka och använda träden för den gröna omställningen och till biobränsle? Hur många arter kan försvinna innan det får förödande konsekvenser för miljön?
I boken Skogslandet besöker Lisa Röstlund samer, skogsägare, forskare från olika läger och miljöaktivister. Hon är med vid skogsinventeringar och vid avverkning. Även de som kritiserar hennes granskningar får komma till tals.
Det är en läsvärd och tankeväckande bok. Vi kan tacka skogen och malmen för vår välfärd. Nu är frågan hur skogen bäst kan tjäna oss i framtiden.
Skogslandet: En granskning
Lisa Röstlund
Forum
Kunskap baserad på vetenskap
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer