Sverige hotspot för extremregn

Publicerad

Ofta behandlas klimatförändringarna som ett diffust hot som kommer drabba oss någon gång i framtiden. Inget kunde vara mer fel, enligt journalisten Peter Alestig, som till vardags är klimatredaktör på DN.

Vintern 1986/87 var Västra Götaland inlindat i ett snötäcke i mer än tre månader, men på drygt 30 år har snösäsongen förkortats med flera veckor. De sju senaste åren fram till 2021 är de varmaste som någonsin uppmätts. Svenskarna märker redan av klimatförändringarna – och det kommer att bli ännu tydligare.

I sin populärvetenskapliga bok Världen som väntar beskriver Peter Alestig hur den globala upp­värmningen påverkar allt från skid­säsong till grundvattenförsörjning, värmeböljor, skogsbränder, sjukdoms­spridning, matproduktion och risk för konflikter. Det är ingen liten uppgift, men han gör det riktigt bra. Med hjälp av ett batteri av intervjuade experter tecknar han en oroväckande bild av framtidens Sverige, utan att för den skull bli alarmistisk. Vår del av världen pekas till exempel ut som en hotspot för extremt regn. Är vi förberedda på det?

Det korta svaret är nej. Vi är inte heller särskilt redo för erosion, havsnivåhöjning eller värmeböljor. Vi lär inte köpa inbrottslarm förrän vi har drabbats av inbrott, som Peter Alestig uttrycker det.

Världen som väntar: Vårt liv i klimatförändringarnas Sverige

Peter Alestig
Mondial

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor