Vinnare av Tidskriftspriset: Årets rörligt 2024!

De tar nästa generations solceller ett steg framåt

Perovskit har pekats ut som ett lovande alternativ till kisel i solceller. Hittills har stabiliteten satt käppar i hjulen, men nu har forskare i Linköping utvecklat en lösning.

Publicerad

Postdoktor Tiankai Zhang, professor Feng Gao och biträdande universitetslektor Feng Wang är med i forskargruppen bakom upptäckten.
Bild: Anna Nilsen

Skenande elpriser gör att allt fler skaffar solceller. De allra flesta är tillverkade av kisel. Forskare har länge sökt efter alternativa material som är billigare och energisnålare att tillverka. Ett av de mest lovande materialen som fått mycket uppmärksamhet på senare år är perovskit, ett samlingsnamn för en grupp ämnen med en viss kristallstruktur.

I labbet når perovskitsolceller upp till samma effektivitet som kisel, runt 25 procent. De är dessutom lätta, flexibla och kan tillverkas så att de blir halvt genomskinliga. Problemet är att de inte är lika hållbara som kisel, något som fördröjer deras intåg på marknaden.

Små solceller av perovskit på labbet.
Bild: Anna Nilsen

– Att få perovskitsolceller att nå samma stabilitet som kisel är den stora utmaningen, säger Feng Gao, professor vid institutionen för fysik, kemi och biologi vid Linköpings universitet.

Högre stabilitet

Han och hans forskargrupp har hittat ett sätt att öka stabiliteten. Tricket är att tillsätta en viss typ av molekyler i det ledande skiktet i solcellen. På så sätt har gruppen lyckats öka hållbarheten omkring tio gånger i den mest effektiva typen av perovskitsolcell. Studien har presenterats i tidskriften Science.

– Jag anser att det är ett stort steg framåt, säger Feng Gao.

Men innan perovskitsolceller kan sitta på hustaken krävs mer forskning. Feng Gao uppskattar att det kommer ta fem till tio år. Gruppen fortsätter nu med nya projekt för att förbättra stabiliteten hos perovskitsolceller.

Linköpingsforskarna arbetar även med att utveckla effektiva perovskitsolceller som inte innehåller bly – även det en utmaning för det nya, lovande solcellsmaterialet.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor