Ängel remitterad till röntgen efter fallen vinge

När organisten i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm satt ensam på orgelläktaren och övade hörde han plötsligt en rejäl smäll från altaret. Det visade sig att en vinge från altaruppsatsens ena ängel hade fallit ner i golvet.

Publicerad

Altaruppsatsens änglar sitter högt upp, nära taket. När änglarna undersöktes med portabel röntgenutrustning fanns en byggnadsställning på plats i Hedvig Eleonora kyrka.
Bild: Magnus Mårtensson / Riksantikvarieämbetet

Olyckan inträffade sommaren 2021 och gjorde att Hedvig Eleonoras församling kontaktade en konservator som reparerade och fäste tillbaka änglavingen. Men frågan var om fler delar riskerade att lossna. Det handlade inte bara om att skydda altaruppsatsen från 1747, utan även om att se till så att kyrkans besökare inte skulle utsättas för potentiellt fallande föremål.

Såg spikarna genom röntgen

Församlingen anlitade ett konsultföretag för att göra en total inventering och konservatorn som ledde inventeringen remitterade altaruppsatsen och dess änglar till röntgen. Utredare från Riksantikvarieämbetets kulturarvs-laboratorium röntgade altaruppsatsen på plats med portabel utrustning och då framträdde sådant som var dolt för ögat under färglager. Bilderna visade att den högra ängeln är tillverkad i sektioner som är sammanfogade med smidda spikar i olika storlekar. Röntgenbilderna visade även hur änglarna var infästa i altarets entablement, alltså dess takdelar.

På röntgenbilderna av ängeln ser man spikarna som sammanfogar olika trästycken.
Bild: Karin Calissendorff / Tyréns Sverige AB

På bilderna syns också de hålband och hålplåtar som skruvades fast på ängeln efter vingens fall. Som extra säkring har en vajer fästs i vingen och förankrats i murväggen bakom henne.

Nu när skadeinventeringen är klar vidtar en rad åtgärder, som konservering, montering av skydd för eventuellt nedfallande delar och regelbunden besiktning av altaret med drönare eller annan teknik som tillåter detaljerad kontroll utan byggnadsställning.

Intervju med Magnus Mårtensson, utredare inom konserveringsvetenskap, Riksantikvarieämbetet.
Film: Riksantikvarieämbetet

Forskningsområdet heritage science som förenar humaniora, naturveten­skap och teknik är internationellt etablerat men relativt nytt i Sverige. Sedan 2018 finns ett svenskt nätverk för heritage science och ett av syftena är att kunna dela dyr utrustning med varandra.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor