Beethovens hårlock avslöjar tonsättarens hälsoproblem

Forskare har analyserat Ludwig van Beethovens gener och funnit vad som sannolikt orsakade hans död.

Publicerad

Det var Ludwig van Beethovens önskan att eftervärlden skulle få veta om hans sjukdomar. Texten på pappret är skriven av hårlockens tidigare ägare Patrick Stirling.
Bild: Kevin Brown, Getty images

Ludwig van Beethoven (1770–1827) led bland annat av en leversjukdom, magproblem och en progressiv hörselnedsättning. Kompositören önskade själv att hans sjukdomar skulle beskrivas och offentliggöras efter hans död.

Nu har ett internationellt forskarlag, lett från University of Cambridge, gjort en genomanalys på åtta hårlockar som uppgetts komma från Beethoven. Fem av dem visade sig vara äkta och utifrån dem sekvenserades hela hans genuppsättning.

Studien är publicerad i Current Biology och visar att Beethoven hade hepatit B och var predisponerad för en leversjukdom. Detta kan, i kombination med hans alkoholkonsumtion, ha lett till hans död.

Forskarna har också jämfört tonsättarens dna med nu levande släktingars. De har då funnit avvikelser som pekar på en ”utomäktenskaplig händelse” i den faderliga linjen någon gång mellan 1572 och 1770, det vill säga då Ludvig van Beethoven föddes.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor