Hur blev Nasas bilder fria?

I dag delar den amerikanska rymdstyrelsen Nasa med sig fritt av sin bildskatt, till exempel från månlandningarna och Hubbleteleskopet. Har det alltid varit så? När Nasa tog det första foto­grafiet av hela jordklotet har jag hört att det startades en kampanj för att bilden skulle offentliggöras. /Jonas

Publicerad

Inför att Nasa publicerade de första bilderna på jorden från rymden startade en kampanj för att göra dem fritt tillgängliga.
Bild: Nasa

Svar av Brian C. Odom, chefshistoriker vid Nasa
Nasa skapades för att vara en öppen organisation som delar med sig av information i största möjliga utsträckning. Detta framgår av den lagstiftning, the National aeronautics and space act of 1958, som låg till grund för Nasas bildande. Paragraf 303 slår fast att information som erhålls eller utvecklas av Nasa ska göras allmänt tillgänglig, utom i särskilda undantagsfall, som till exempel för att skydda rikets säkerhet. Att denna princip omfattar fotografier från våra missioner är tydligt.

Fråga en forskare

Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se

Angående den kampanj som du nämner är den enkla sanningen att den startades 1966, innan de bilder som efterlystes existerade. De skulle dock relativt snart tas. I december 1966 tog satelliten ATS-1 en bild av jordklotet i svartvitt och i november 1967 tog satelliten ATS-3 en i färg. Dessa bilder offentliggjordes kort efter att de tagits.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor