Tillfälligt avbrott i världens främsta forskningsnation

Amerikanska forskare får stanna hemma, om de inte är helt oumbärliga.

 

Publicerad
Så här ser det ut om du försöker gå in på Nasas hemsida idag

Om du försöker gå in på Nasas hemsida i dag så möts du av meddelandet:

”På grund av avbrottet i federal statlig finansiering är den här webbsiten inte tillgänglig i dag.”

Nasas anställda ingår bland de 800 000 statligt anställda som inte kan gå till jobbet i dag eftersom budgetförhandlingarna har strandat i den amerikanska kongressen. Det innebär ett stort avbrott för pågående forskning i världens största forskningsnation.

På National Institutes of Health (NIH), som är USA:s största statliga medicinska forskningsinstitut, har 73 procent av alla anställda beordrats att stanna hemma. De som anses nödvändiga är de som har hand om patienter. Men man skriver inte in några nya. Självklart måste också personal vara kvar för att ta hand om NIH:s alla försöksdjur. En av dem är Al Singer som ScienceNews skriver om. Han ser till att 14 000 försöksmöss som används inom cancerforskning inte överges. De ger dessutom upphov till 1 200 ungar varje vecka.

Problematiskt är det också för Centers for disease control and prevention (motsvarande Smittskyddsinstitutet) i Atlanta. Den amerikanska influensasäsongen drar i gång nu, men institutet kommer inte att kunna följa hur influensan sprider sig. Även övervakningen av infektionssjukdomars spridning i landet hämmas.

De statliga forskningsinstitut som delfinansieras av privata företag går det dock bättre för och många av dem lyder under energidepartementet. Det är stora anläggningar som röntgensynkrotoner och partikelacceleratorer runt om i landet. Men de anställda uppmanas att ställa in resor som inte är alldeles nödvändiga, exempelvis att delta på vissa vetenskapliga konferenser runt om i världen.

I Boulder, Colorado vakar en decimerad skara på 15 anställda över att den mäktiga cesium-klockan tickar på. Det är ett atomur som inte drar sig mer än en sekund på 100 miljoner år, och som är avgörande för att elektriska kraftstationer och telekommunikation är i synk med varandra.

Den amerikanska staten har inte heller övergett astronauterna på den internationella rymdstationen, ISS. De flesta av Nasas anställda som får gå till jobbet är de som arbetar på mission control i Houston med att övervaka satelliter i omlopp runt jorden. Däremot är kommande projekt i farozonen. Den 18 november är det planerat att MAVEN ska skjutas upp, det är en sond som ska undersöka planeten Mars atmosfär. Om det här avbrottet i statlig finansiering håller i sig kommer Nasa inte kunna hålla tidtabellen. Nästa lämpliga tillfälle för en uppskjutning inträffar först 2016, då planeten jorden och Mars är i rätt läge igen.

Det har gått drygt 17 år sedan den amerikanska staten stoppade alla sina utbetalningar sist. Då tog det 21 dagar innan verksamheten startade igen. Ingen vet hur lång tid det ska ta den här gången.

 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor