Havsfarkost utvinner värmeenergi

Publicerad
**Undervattensbåt.** Varje dyk tar en timme upp och en timme ner. På 500 meters djup stannar farkosten i 6 timmar.
Bild: Scripps Institution of Oceanography, UCSD

En undervattensfarkost som drivs av havsenergi har utvecklats av den amerikanska rymdstyrelsen Nasa. Den lilla obemannade farkosten, kallad Solo-Trec, har oförtrutet dykt till 500 meters djup tre gånger om dagen sedan slutet av 2009. Utanför Hawaiis kust mäter den temperaturer och salthalt. I ytläge kan den sedan skicka uppgifter via radio. Tanken är att information från ett stort antal sådana här farkoster ska kunna förbättra väder- och klimatförutsägelser.

Tekniken utnyttjar havens skiftande temperaturer. En speciell sorts vax går från att vara solitt material till att bli vätska när havstemperaturen överstiger 10 grader. Då ökar dess volym med 13 procent. Vaxet pressar samman olja som sedan frigörs för att driva en generator och ladda batterierna.

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor