Funkar fossilt växt-dna?
Alla nyheter om analyser av fossilt dna från utdöda djur- och människoarter får mig att undra: Fungerar tekniken även för växter? Jag fick en gång en bit barrträd från en kolgruva i Polen. Träbiten, som enligt utsago var 1,5 miljoner år gammal, var på ytan omvandlad till kol, men inuti var den så intakt att man kunde tro att trädet hade fällts alldeles nyligen. Det luktade till och med terpentin. Kunde man ha utvunnit dna ur en sådan gammal träbit?
/Tomas Nilsson, Knivsta
Svar av Love Dalén, professor i evolutionär genomik, Stockholms universitet
Jodå, dna kan bevaras även i fossila växtdelar. Det är möjligt att utvinna, men är lite svårare på grund av att växter innehåller en rad ämnen som kan störa utvinningsprocessen. Därför har det hittills forskats relativt lite på fossilt växt-dna.
Vad gäller frågeställarens träbit så är det inte omöjligt att den innehåller intakt dna, men det finns en risk att det varit lite för varmt där den lagrats, så att dna:t brutits ned.
Fråga en forskare
Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se
I kalla miljöer kan man få fram dna som är mer än en miljon år gammalt. I tidskriften Nature publicerades nyligen, i december 2022, en studie där forskare analyserat grönländska sedimentprover och hittat omkring två miljoner år gammalt växt-dna, bland annat från björk.
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.