Varför blir borsjtj-kisset inte längre rött?

Min fru brukar ibland laga borsjtj, rödbetssoppa. När jag var ung och gick och kissade morgonen efter att ha intagit sådan soppa, blev jag chockad när jag såg att urinen var blodröd. Jag insåg dock snart att det var rödbetans färgämne. Men i dag när jag är gammal, 81 år, förändras inte urinens färg av rödbetor. Vad har ändrats? Min ämnesomsättning eller något annat? /Tomas Nilsson

Publicerad

Betanin ger rödbetan dess färg.
Bild: Getty images

Svar av Eva Carlsson, doktorand och biträdande överläkare på njurkliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala

Vilken spännande och intressant fråga! Rödbeta innehåller ett färgämne, betanin (rödbetsrött, E162), som kan ge rödaktig urin dagen efter att man ätit rödbetor. Betanin tas upp från tarmen till blodet och filtreras så småningom ut till urinen via njurarna. Rödfärgningen är alltså inte tecken på någon skada och anses helt ofarlig, men verkar inte inträffa hos alla människor. Internationella studier har visat att det sker hos bara cirka 10–14 procent av befolkningen.

Om och hur mycket urinen rödfärgas beror på:

  1. hur mycket av betaninet som bryts ner
  2. hur mycket betanin som tas upp i blodet och till sist hamnar i urinen (i stället för att följa med avföringen)
  3. vilken färg betaninmolekylen får av urinens pH.

Betanin bryts ner både vid matlagning och i kroppen och förlorar då sin röda färg. Vid upphettning ökar nedbrytningen både med tiden och temperaturen. Om man kokar rödbetor mer än en timme minskar färgämnet till hälften.

I kroppen påverkas betaninets nedbrytning av många faktorer. Järn och andra metalljoner påskyndar processen. Röd urin efter en rödbetsmåltid är därför vanligare hos personer med järnbrist. I en undersökning fick upp till 80 procent av personer med järnbrist röd urin efter att ha ätit rödbetor. Syror påverkar på flera sätt. Vissa syror, som oxalsyra (som finns i exempelvis rabarber och spenat), kan motverka nedbrytningen av betanin genom att binda metalljoner. Mycket lågt pH påskyndar dock nedbrytningen.

Fråga en forskare

Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se

Man har också nyligen upptäckt att även tarmbakterierna i tjocktarmen har betydelse. Likaså spelar trög mage roll: Ju längre tid kroppen har på sig att bryta ner färgämnet i tarmen, desto mindre mängd färgämne kommer till slut att utsöndras i urinen. Även upptaget i tarmen spelar roll: Ju mer betanin som stannar i tarmen och följer med avföringen, desto mindre andel av betaninintaget hamnar i urinen.

Betanin hör dessutom till de ämnen som skiftar färg beroende på surhetsgrad – och urin kan vara både sur och basisk. Lågt pH gör betaninet rött, högt pH gör det gulbrunt och därmed svårt att se i urin.

En rad läkemedel påverkar de faktorer som beskrivits ovan. Dit hör järntillskott och multivitamintabletter med järn, antibiotika som påverkar tarmfloran samt läkemedel mot halsbränna och magsår, vilka höjer pH i magsäcken och i vissa fall även i urinen.

Sammanfattningsvis finns alltså många tänkbara förklaringar till att man inte längre får röd urin efter en rödbetsmåltid. Men oavsett färg på urinen är rödbetor nyttiga och innehåller rikligt med antioxidanter.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor