”Vaccinera fler pojkar och män mot HPV”

Pojkar och män som hamnat utanför det skolbaserade vaccinprogrammet mot HPV bör erbjudas vaccin. Det skulle skydda både män och kvinnor mot vissa cancerformer, enligt virologen Tina Dalianis.

ung man visar upp arm med plåster efter spruta

Sedan 2020 erbjuds pojkar HPV-vaccin, men äldre årskullar är ovaccinerade. Det är dags att erbjuda vaccinet även till dem, anser Tina Dalianis.
Bild: Getty images

Det här är en kommenterande text. Analyser och åsikter är skribentens egna.

I flera decennier har det varit känt att humant papillomvirus (HPV) kan orsaka cancer. År 2012 påbörjades skolbaserad HPV-vaccination av alla flickor i årskurs fem. Så småningom erbjöds även äldre flickor och kvinnor upp till 26 års ålder gratis sprutor, så kallad catch up-vaccination.

Från och med höstterminen 2020 erbjuds även pojkar vaccination genom skolhälsovården. Men äldre årskullar är fortfarande ovaccinerade. Mycket skulle vara vunnet om även pojkar och män fick catch up-vaccination.

Folkhälsomyndigheten utreder just nu frågan och ska presentera sina slutsatser senast sommaren 2024. För mig är saken redan klar. En förändring som gör att fler pojkar och män får HPV-vaccin skulle skydda både män och kvinnor från infektion med de typer av HPV-virus som kan orsaka cancer.

En del föräldrar samtycker inte

Den vanligaste cancerformen kopplad till HPV är livmoderhalscancer. Antalet fall har ökat något på senare år. Ökningen hade sannolikt varit större utan gynekologisk screening för kvinnor och HPV-vaccination av flickor.

År 2007 fastslog International Agency for Research on Cancer att vissa typer av HPV även kan orsaka cancer i mellansvalget, till exempel tonsill- och tungbascancer. Båda sjukdomarna har ökat epidemiskt under de senaste decennierna – framför allt hos män.

Det finns ingen screening för dessa cancerformer, och HPV-vaccinering av pojkar har dröjt. Fortfarande är en relativt stor andel av befolkningen bärare av högrisktyper av HPV. Om andelen sjunker minskar också risken att drabbas av dessa cancerformer.

Cirka 80 procent av alla barn som erbjudits vaccin inom det skolbaserade programmet har tagit sina sprutor, men inte alla är vaccinerade. En del föräldrar har inte gett sitt samtycke.

Extra effektivt för pojkar och män

Att catch up-vaccinera pojkar och män på samma sätt som flickor och kvinnor skulle minska förekomsten i samhället av virustyper med hög risk att orsaka cancer. Det vore en klar vinst för folkhälsan.

Den genomsnittliga åldern för sexdebut är något högre för pojkar än för flickor. Därför skulle det vara extra effektivt att införa catch up-vaccinering mot HPV för pojkar och män. Internationellt har möjligheten att genomföra den sortens vaccinationer förts fram i flera rapporter, bland annat i Nederländerna och USA.

Självklart är hälsoekonomiska bedömningar viktiga i sammanhanget. På kort sikt är sprutorna dyra. Men på lång sikt kan catch up-vaccination mot HPV för pojkar och män leda till att färre människor behöver behandlingar mot cancer till ett högt pris räknat i både pengar och lidande.

Möjligheten att skydda människor mot cancer med ett vaccin är sällsynt. Det är hög tid att ta nästa steg för att använda den på bästa sätt.

Tina Dalianis

Bild: Andreas Andersson
  • Professor emerita i tumörvirologi på Karolinska institutet.
  • Läkare, specialist i klinisk virologi och immunologi.
  • Har forskat i flera decennier i tumörvirus, speciellt humana papillomvirus och polyomavirus, och är engagerad i möjligheterna att vaccinera mot dessa tumörvirus.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor