Vinnare av Tidskriftspriset: Årets rörligt 2024!

Majoriteten av översvämningar kan förutses

Hela 95,5 procent av de senaste 200 årens översvämningar i Europa hade kunnat förutses konstaterar forskare i en ny studie. Svenska kommuner kan lära sig mer om riskerna av att blicka utomlands än av att jämföra sig med varandra.

Publicerad
Frivilliga städa upp i lervälling

Förödelsen var stor när tyska Bad Neuenahr-Ahrweiler drabbades av kraftiga översvämningar i juli 2021.
Bild: Thomas Lohnes / Getty images

De katastrofala översvämningarna i Tyskland, Nederländerna, Belgien och Luxemburg kom som en chock sommaren 2021. Vattenstånden steg till historiska nivåer och mängder av hus kollapsade och flöt iväg med de starka strömmarna. Nästan 200 människor miste livet.

I efterhand konstaterades otillräckliga översvämningsskyddsåtgärder och bristande beredskap.

200 år med översvämningar

Berit Arheimer är professor i hydrologi vid SMHI och medförfattare till en ny studie publicerad i Nature Geoscience. Forskargruppen har sammanställt data från 8 000 mätarstationer runt om i Europa mellan åren 1810 och 2021. Sammanlagt 510 översvämningar av extra kraftig karaktär identifierades och forskarna slår fast att hela 95,5 procent av de observerade översvämningarna kunde ha förutsetts baserat på tidigare händelser på liknande platser.

Berit Arheimer
Berit Arheimer, professor i hydrologi vid SMHI.
Bild: SMHI

Nu hoppas forskarna att kommuner och regioner blir bättre förberedda genom att titta på varnande exempel från andra länder.

– De här skyfallsliknande regnen kan hamna överallt! Det är inte säkert de hamnar där de hamnat förut, men liknande händelser uppstår i områden med liknande klimat och liknande naturgeografiska karaktär. Det gäller att zooma ut ordentligt och inte bara titta på det specifika vattendraget man är intresserad av, säger Berit Arheimer.

Svenska kommuner bör blicka utomlands

Forskarna delar in Europa i fem hydrologiska storregioner med snarlika vattenförhållanden. Genom att jämföra sin kommun med platser i andra länder med liknande väder, berggrund, markanvändning, topografi, jordart och antal sjöar går det att lära sig en hel del, menar Berit Arheimer.

Enligt modellen har de norra delarna av Sverige liknande förutsättningar som Finland, norra Norge och norra Ryssland. Västkusten bör i stället titta på extrema översvämningar på Island och i Storbritannien. Östra Sverige bör jämföra sig med Litauen och Polen.

Om Göteborgs kommun ska göra en ny översvämningsplan kan de alltså titta på extrema översvämningshändelser i Storbritannien och planera därefter?

– Ja! De ska inte jämföra sig med Norrköping utan snarare titta västerut, säger Berit Arheimer.

Inga fotografier i källaren

Överlag tycker hon att svenska kommuner blivit mer rustade för översvämningar de senaste åren. Även bland privatpersoner tycker hon sig se en ökad medvetenhet.

– Jag brukar tjata om att följa varningarna och planera för höga flöden även om det aldrig har skett tidigare. Rensa källaren emellanåt och förvara fotografier på vinden i stället för i källaren. Skaffa backventiler och en bra försäkring!

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor