”Det är lätt att vara efterklok”

Varje år översvämmas tusentals källare i Sverige. Skyfallsforskaren Lars Nyberg drabbades själv för några år sedan. Nu konstaterar han att skyfallen blir både kraftigare och vanligare.

Publicerad

Med många hårda asfaltsytor uppstår stora problem i samband med skyfall.
Bild: Getty images

För att SMHI ska klassa regn som skyfall behöver det falla minst 50 millimeter på en timme, alternativt minst 1 millimeter på en minut. Särskilt i tätbebyggda områden ställer regnmängderna till problem eftersom stora ytor är hårdgjorda och vattnet samlas i lågpunkter.

– Kommunerna har fortfarande mycket kvar att göra, men de senaste åren har översvämningsfrågor blivit en het fråga. Det handlar bland annat om att anlägga grönområden och att förstärka och underhålla dagvattensystem, säger Lars Nyberg som är professor i risk- och miljöstudier vid Karlstad universitet.

Lars Nyberg, professor i risk- och miljöstudier vid Karlstad universitet.
Bild: Magnus Johansson

Tätare nätverk av regnmätare

I dagsläget har SMHI cirka 120 automatiska nederbördsstationer runt om i landet. Samtliga registrerar data varje minut, vilket behövs eftersom skyfall som regel är kortvariga.

Lars Nyberg leder ett forskningsprojekt som syftar till att göra både privatpersoner och kommuner bättre förberedda på skyfall. Bland annat genom att studera mätdata från digitala regnmätare i villaträdgårdar. På så sätt får de tillgång till tusentals mätstationer i stället för bara 120.

– Hittills har vi kunnat konstatera att mätare av det slaget levererar tillräckligt bra data. Det är vi väldigt nöjda med. Datan kan användas för att analysera redan inträffade händelser, men vi vill testa om nätverket av mätare också kan fungera som ett varningssystem där man i realtid kan se om det börjat regna i närheten, säger Lars Nyberg.

Ekonomisk ersättning för villaägare

Med ett varmare klimat väntas skyfallen bli både kraftigare och vanligare i framtiden. I Malmö, som drabbades av ett stort skyfall 2014, har klimatanpassningsarbetet kommit förhållandevis långt. Här går det till exempel att få ekonomisk ersättning för den villaägare som tar hand om regnvattnet i trädgården i stället för att låta det rinna ut till ledningsnätet.

Både privatpersoner och kommuner har allt att vinna på att vara förberedda, menar Lars Nyberg.

– Varje år översvämmas tusentals källare i Sverige. Jag hade själv en källaröversvämning för några år sedan. Det stod grejer på golvet som blev förstörda, men numera förvarar jag allt i hyllor. Jag täcker också för golvbrunnarna när jag åker bort. Det är lätt att vara efterklok, även som skyfallsforskare, säger Lars Nyberg.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor