Skogen är så mycket mer än trä

Publicerad

Anne Sverdrup-Thygeson.
Bild:
Petter Berntsen

Om träden haft Insta­gram skulle aspen ha flest följare. Den är känd över nästan hela världen, och har många vänner. Bara i Norden är tusen olika insekts- och svamparter knutna till just asp, varav många arter är utrotningshotade.

Skogen: Om träd, människor och 25 000 andra arter är den norska biologiprofessorn Anne Sverdrup-Thygesons hyllning till skogen. Boken är lätt att sträckläsa, mycket tack vare alla målande liknelser och metaforer. Förutom att dra paralleller till Instagram beskriver hon till exempel skogens träd som ”blomsterängar på styltor”, eftersom de rymmer så mycket biologisk mångfald.

Boken innehåller också en och annan känga till modernt skogsbruk. Hon skriver att det naturliga livsspannet för en tall är mellan 300 och 800 år, men att tallarna i dag avverkas när de är cirka 100 år gamla. Anne Sverdrup-Thygeson vill att fler ska se att skogen är så mycket mer än trä. Jag vågar lova att en hel del nog tittar på skogen med andra ögon efter att ha läst hennes bok.

Skogen: Om träd, människor och 25 000 andra arter

Anne Sverdrup-Thygeson
Polaris fakta

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor