Fler bor i översvämnings­områden

Befolkningen ökar snabbare än genomsnittet i översvämningsdrabbade områden, visar en studie i tidskriften Nature.

Publicerad

Översvämning i Dhaka, Bangladesh.
Bild: Getty images

Trots att klimatförändringarna ökar risken för översvämningar så bosätter sig allt fler i översvämningsdrabbade områden. Det visar beräkningar baserade på satellitbilder som publicerats i tidskriften Nature.

Forskarna vid bland annat University of Michigan, USA, har analyserat 913 översvämningar i 169 länder mellan år 2000 och 2018. Under åren 2000 till 2015 ökade befolkningen i dessa områden med uppskattningsvis så mycket som 86 miljoner. Det är en befolkningsökning på 34 procent, att jämföra med den genomsnittliga befolkningsökningen på jorden som samma period uppgick till 18 procent.

Forskarna tror att trenden kommer att fortsätta då allt fler områden drabbas av översvämningar, något som även den internationella klimatpanelen IPCC slagit fast i sin nya klimatrapport. Snabbast ökar befolkningen i översvämningsdrabbade områden i södra Afrika och Asien.

I de länder som markerats med orange och rosa på kartan väntas en högre andel av befolkningen att drabbas översvämningar fram till 2030. Orangea områden är redan i dag hårt drabbade. Det gäller även gula områden men där väntas inte samma ökning enligt forskarnas modeller. Blått betyder små framtida förändringar av andelen av befolkningen som bor på översvämningsdrabbade platser.
Bild: Cloud to Street

Databasen över översvämningarna finns även tillgänglig via företaget Cloud to Street.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor