Roterar flyplanets hjul i luften?

När ett flygplan landar på marken börjar det rulla på sina hjul. Är hjulen stilla fram till dess, eller har de satts i rotation i förväg? Jag tycker att det senare borde ge mindre slitage och mjukare landning. Om hjulen börjar rotera redan i luften – hur går det till? Är det olika för stora och små flygplan?
/Sivert Bohlin

Publicerad

Det är inte omöjligt att framtidens flygplan kommer ha elmotorer på hjulen.
Bild: Getty images

Svar av Ulf Ringertz, professor i flygteknik vid KTH

Hjulen på ett flygplan roterar normalt inte förrän de kommer i kontakt med landningsbanan. Precis som du räknat ut leder detta till slitage – hjulen kommer först att slira en sträcka innan de får grepp mot underlaget. Att flygindustrin ändå valt att behålla denna lösning är för att den fungerar och för att kostnaden för slitaget är liten jämfört med alternativen.

Fråga en forskare

Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se

Ändå är det inte helt omöjligt att vi kommer att få se hjul med elektrisk motor på framtidens flygplan. Planen gör av med förvånansvärt mycket bränsle under taxning, alltså när de rör sig på marken, och övergång till hjuldrift övervägs därför i dag som ett sätt att minska flygets utsläpp. Och om hjulen motoriseras av det skälet är det möjligt att dessa motorer kan få fler funktioner, som att återvinna bromsenergi samt att förbereda hjulen inför landning.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor