Fysikens starka personligheter

Tobias Hürter närmar sig den moderna fysikens födelse från den mänskliga sidan.

Publicerad

Bild: Katharina Sturm

Många böcker har skrivits om den moderna fysikens födelse – om genombrottet för Einsteins relativitets­teorier och debatterna kring tolkningarna av kvantfysiken. Behövs verkligen en till?

Atomernas tid verkar fylla en nisch. Journalisten och författaren Tobias Hürter närmar sig ämnet från den mänskliga sidan. Han låter oss möta en kavalkad av personligheter, som han förankrar i en rad nyckelscener.

Det är effektivt och personerna blir mycket levande, även om det ibland får mig att undra vad som är autentiska citat och vad som är en del av författarens gestaltning. Vi möter Werner Heisenbergs hösnuva, Niels Bohr med sitt sätt att konversera fram vetenskapen, Wolfgang Pauli som mådde dåligt och sökte sig till Carl Gustav Jung, och så vidare.

Boken handlar, som titeln antyder, mindre om atomer och mer om atomernas tid. Varje forskare är en del av en tid och ett sammanhang, och här gör sig Europas historia under den första halvan av nittonhundratalet påmind. Eftersom mycket av det hela händer i Tyskland med omgivande länder blir mellankrigstidens armod mycket påtagligt, följt av nazisternas maktövertagande. Det är riktigt spännande och medryckande.

Atomernas tid

Tobias Hürter
Albert Bonniers förlag

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor