Hur påverkar rymdsektorn klimatet?
Det är intressant att läsa om alla satelliter och raketer som skickas upp från jorden, men uppskjutningarna skapar förstås också utsläpp. Finns det data på hur mycket rymdsektorn bidrar till den globala uppvärmningen i dag? Och hur tror man att detta kommer att utvecklas i framtiden? /Johanna
Svar av Mattias Forsberg, SSC:s kommunikationsavdelning
Vi på SSC, alltså Svenska rymdaktiebolaget som bland annat driver rymdbasen Esrange, känner inte till några exakta beräkningar av hur mycket rymdindustrin bidrar till klimatrelaterade utsläpp, men ska försöka ge ett generellt svar på frågan.
Utsläppen från en resa med en riktigt stor raket, som exempelvis Falcon 9 från Space X (som tog Marcus Wandt till den internationella rymdstationen ISS tidigare i år), motsvarar ungefär en fulltankad jumbojet. För små raketer är förstås utsläppen avsevärt mindre.
Fråga en forskare
Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se
Mycket utveckling av raketmotorer pågår, inte minst på Esrange utanför Kiruna. En del av detta gäller traditionella bränslen, exempelvis syre + väte som användes i rymdfärjorna på 1980- och 1990-talen. Syre och väte bildar vatten vid förbränning. Det utvecklas även nya raketmotorer för potentiellt miljövänliga alternativ som metan. Om man använder metan från biogas innebär det netto noll-utsläpp av CO2.
Rymdsektorns klimatpåverkan ska sättas i relation till den nytta som raketer och satelliter innebär för oss på jorden. Många system som vi i dag använder i vardagen och ser som självklara är beroende av infrastruktur i rymden. Se bara på din träningsklocka som registrerar löprundan med hjälp av gps, mobilens prognoser för morgondagens väder, kommunikation och internetanslutning i områden utan landbaserade ledningar, eller att ekonomiska transaktioner sker i rätt sekund. Det är bara några få exempel på den nytta vi på jorden har av teknik som finns i satelliter.
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.