Hur skulle vi uppleva världen om ljuset gick långsamt?
Ljusets hastighet är så hög att våra sinnen aldrig uppfattar någon fördröjning. Hur skulle vi se och uppleva världen om ljuset rörde sig mycket långsammare? /Tomas Nilsson, Knivsta
Svar av Heather Iriye, forskare i kognitiv neurovetenskap, som studerar hur visuella intryck påverkar kognition, Karolinska institutet
Om ljuset rörde sig mycket långsammare skulle vår upplevelse av världen förändras på märkliga sätt. En viktig förändring gäller färger, och för att förstå den behöver man vara bekant med den så kallade Dopplereffekten. När du lyssnar på en ljudkälla som närmar sig går frekvensen (tonhöjden) upp därför att ljudvågorna når dig i tätare följd. Omvänt blir frekvensen lägre om ljudkällan är på väg bort från dig. Detta kan man märka till exempel när en ambulans passerar.
Eftersom även ljus uppträder som en vågrörelse påverkas också det av Dopplereffekten. På grund av ljusets höga hastighet märks detta normalt bara i astronomiska sammanhang, men om ljus blev mycket långsammare skulle vi se förändringen i vår vardag. Föremål som rör sig mot oss skulle se blåare ut för att ljusets våglängd då förkortas. När föremål rör sig bort skulle de i stället se rödare ut för att våglängderna förlängs.
Ljus beter sig även som partiklar. Detta skulle påverka hur ljust vi uppfattar att ett föremål är. Saker som rör sig mot oss skulle träffa och reflektera fler ljuspartiklar och därför se ljusare ut. Omvänt skulle det som rör sig bort från oss se mörkare ut.
En annan märklig effekt av långsamt ljus skulle bli att föremål i rörelse skulle se ut att få förvrängda former. Om vi återvänder till exemplet med en ambulans som är på väg mot oss så kommer ljuset från framlyktorna att nå oss snabbare än ljuset från baklyktorna, eftersom ljuset från framlyktorna färdas kortare sträcka. Det innebär att vi i varje ögonblick ser ambulansens front mer i nutid och dess bakkant mer i dåtid, då den befann sig längre bort. Detta drar ut bilden av ambulansen så att den ser mer avlång ut än vad den är.
Fråga en forskare
Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se
Ljusets hastighet är den högsta möjliga hastigheten i universum. Om detta gällde för det långsamma ljuset i vårt tankeexperiment så skulle vi kunna se konsekvenserna av Einsteins relativitetsteori i vår vardag. Vi skulle få vara med om att tiden gick olika fort för oss jämfört med andra som rör sig snabbare eller långsammare.
Den som vill kan själv bilda sig en uppfattning om hur det vore att leva i en värld med långsamt ljus, eftersom det finns ett spel som heter A slower speed of light, utvecklat vid MIT Game Lab av Gerd Kortemeyer.
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.