10 000 år av domesticerad ost

Bakterierna bakom hårdostar som gruyère och emmentaler har en uråldrig historia av att formas av människan.

Publicerad

En syrningskultur tillsätts för att mjölken ska bli ost.
Bild: Jérôme Beneditti / UNIL

Forskare vid universitetet i Lausanne har upptäckt att bakterier som används för att producera hårdostar som gruyère och emmentaler, visar tecken på uråldrig domesticering. Genom att analysera bakteriestammar från de senaste 50 åren upptäckte forskarna låg genetisk mångfald och stabila egenskaper, något som är typiskt för organismer som anpassats till människans behov.

Domesticeringen tros ha börjat för ungefär 10 000 år sedan, när människor först började använda bakterier för att fermentera mejeriprodukter. Studien är publicerad i Nature Communications.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor