Höggradigt aktuellt om kärnvapen

Publicerad

Annie Jacobsen.
Bild: Hilary Jones

Kärnvapen är som ett damoklessvärd som hänger över allas våra huvuden. Den amerikanska journalisten Annie Jacobsen använder metaforen i sin bok och betonar osäkerheten. Kanske faller svärdet nästa vecka, eller aldrig. Det vi vet är att människan har skapat ett vapen som kan utplåna henne själv som art. Annie Jacobsen målar upp ett scenario för hur det skulle kunna gå till, minut för minut, och även om själva scenariot är fiktivt så vilar hennes beskrivning på fakta och sannolika hypoteser från en hel armé av experter. Under runt tio års tid har hon intervjuat personer med insyn i framför allt det amerikanska kärnvapenprogrammet – allt från försvarsministrar och överbefälhavare till piloter och fysiker. I texten är hon tydlig med vad som är dikt och verklighet.

Hon börjar med att beskriva hur planen för ett kärnvapenkrig ser ut. Grundprincipen för USA:s kärnvapenpolicy är avskräckning, men vad händer om avskräckningen misslyckas och något annat land fäller den första bomben? I Jacobsens scenario upptäcker amerikanska förvarningssatelliter en interkontinental ballistisk robot (ICBM) som har avfyrats från Nordkorea och är på väg mot USA. Hur kommer USA att svara? Exakt vilka vapen kommer troligen att användas och vad blir konsekvenserna för jorden och mänskligheten? Med hjälp av sina experters information tar författaren med läsaren på en hypotetisk resa till helvetet på jorden. Texten är späckad med fakta om olika vapentyper (deras räckvidd, sprängverkan och taktiska funktion), vilket ibland blir lite tjatigt för den som inte är militärtekniskt intresserad. Men poängen går fram: kärnvapen är vansinne och borde inte finnas.

I en tid då Ryssland återigen har börjat skramla med taktiska kärnvapen är det emellertid svårt att se hur damoklessvärdet ska kunna oskadliggöras. Kärnvapenkrig – ett scenario ger ingen lösning men är höggradigt aktuell journalistik om vad hotet väldigt konkret innebär. Eldhav, bortbränd hud och fasansfull strålsjuka. 2024 års fredspristagare vet, för de överlevde kärnvapenbomberna i Hiroshima och Nagasaki, bomber som var förhållandevis små. Efter ett kärnvapenkrig likt det i bokens scenario väntar atomvinter och svält för det fåtal som överlever. Ingen kommer få Nobelpris på tusentals år.

Kärnvapenkrig – ett scenario

Annie Jacobsen
Fri tanke

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor