Bör man lämna Facebook och Google?

Det mesta av vår digitala kommunikation sker via amerikansk och kinesisk teknik – det är riskabelt, varnar forskaren Carl Heath. Vad kan man som enskild person göra för att bli mindre sårbar?

Publicerad
Carl Heath

Carl Heath är senior forskare och fokusledare för området digital resiliens vid forskningsinstitutet Rise. Han har skrivit en artikel om att Europa borde bli mer digitalt självständigt.
Bild: Carl Heath

Europeiska länder har under lång tid försatt sig i ett djupt beroende av utländska techbolag med mer eller mindre starka kopplingar till staten. Elon Musk, som i dag är en av president Donald Trumps närmaste män, äger exempelvis såväl satellitbolaget Starlink som kommunikationsplattformen X.

Carl Heath är senior forskare vid Rise och var 2018–2020 regeringens särskilde utredare med uppdraget att värna det demokratiska samtalet i en digital tid. Han har tidigare skrivit en djupgående analys av hur Europa hamnade i denna beroendeställning och vad vi göra för att bli mer självständiga.

Här svarar han i en mejlintervju på de frågor som många ställer sig i dag: Vilka appar och tjänster borde vi sluta använda?

Hur beroende är Europa av amerikanska techbolag?

– Vi är väldigt beroende i dag. Tänk bara på en vanlig dag – vi använder Google för sökningar, våra telefoner kör Android eller iOS, vi kommunicerar via Whatsapp och Facebook, och de flesta företag förlitar sig på molntjänster från Amazon, Microsoft eller Google. När tre amerikanska företag kontrollerar tre fjärdedelar av Europas molntjänster säger det något om beroendet vi i Europa har hamnat i.

Varför är det ett problem?

– För att vi har överlämnat kontrollen över vår digitala infrastruktur till andra länder. När vi i Europa kunde lita på vår djupa och nära relation till USA var detta inte ett lika stort problem. Men det förändrade geopolitiska läget har gjort detta till en säkerhetsfråga.

Hur märks det i praktiken?

– Se bara på hur Musk kan hota att stänga av Starlink i Ukraina mitt under brinnande krig. Vi ser i dag hur USA förhåller sig till sina allierade på ett transaktionellt sätt. De värderar eller respekterar inte internationella överenskommelser eller samarbeten. Vad händer om USA skulle använda sina digitala muskler mot Europa? Eller om de stora techbolagen efter påtryckningar ändrar villkor i tjänster som försvårar eller begränsar användning i Europa? Vi har byggt våra samhällen på en digital grund som vi inte själva kontrollerar i tillräcklig utsträckning.

Borde svenskar avsluta sina Facebook-konton och Google-tjänster?

– Nej, det handlar inte om att alla ska bojkotta amerikanska tjänster. Det vore orealistiskt. Det viktiga är att vi som samhälle bygger upp alternativ så att vi har valmöjligheter, framför allt för tjänster som är kritiska för samhällets grundläggande funktion. Jag tänker att det är lite som med energi: Du kan gärna använda importerad el, men landet behöver ha egen produktionskapacitet för att inte bli sårbart. Precis som vi behöver försörjningsberedskap för mat, energi och livsmedel så behöver vi ha digital försörjningsberedskap.

Är det ens möjligt att klara vardagskommunikationen utan amerikanska och kinesiska tjänster?

– Det är tufft, men inte omöjligt. Det finns europeiska alternativ som Protonmail för epost, kalender och filhanteirng, Nextcloud i stället för Teams, och Mastodon i stället för X. Det finns bra öppna mjukvaror som Signal i stället för Whatsapp eller Messenger. Problemet är att värdet av en tjänst ökar med antalet användare, så det blir en uppförsbacke för nya plattformar. Men jag tror det går om vi prioriterar det som samhälle, inte bara som enskilda konsumenter. Sedan behöver opinionsbildare visa vägen.

Hur kan vi i Europa bli mer digitalt självständiga?

– Vi måste investera rejält i vår egen digitala infrastruktur – allt från kablar på havsbotten till egna molntjänster. Eurostack-initiativet kan vara ett steg i rätt riktning. Vi behöver också använda offentlig upphandling som verktyg; om staten köper europeiska IT-lösningar skapar det en marknad. Och sedan måste vi bygga mer med öppen mjukvara, på öppna protokoll och standarder som gör att olika system kan prata med varandra.

Vilka tjänster undviker du själv?

– Jag försöker ha en pragmatisk inställning. Privat använder jag Signal för meddelanden, Protonmail för e-post och är aktiv på Mastodon och Bluesky. Jag använder Obsidian för att skriva och anteckna. Jag har en egen VPS, en virtuell privat server, där jag har ett antal olika digitala tjänster som jag själv hanterar på ett moln i Sverige, för till exempel ordbehandling och liknande.

Det låter ambitiöst!

– Men jag är realist. I jobbet måste jag ofta använda amerikanska tjänster. Det viktiga är att jobba för förändring på systemnivå, inte att känna personlig skuld över vilka appar man har i telefonen. Samtidigt är det bra att fundera över var man har sin egen viktiga data, sina bilder och annat digitalt som är av värde. Precis som vi behöver hemberedskap om krisen eller kriget kommer, behöver vi ha digital hemberedskap.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor