Annons

Ada Lovelace, dataålderns grevinna.

Ada Lovelace fyller 200

Första dataprogrammeraren är i dag en ikonfigur för kvinnliga naturvetare.

Annons

Publicerad:

2015-12-10

Matematikern Lady Ada, grevinna av Lovelace, var född i december 1815 och dotter till poeten Lord Byron. Vid 18 års ålder blev hon fascinerad av de maskiner som Charles Babbage hade skissat fram. För honom var hans differensmaskin, och sedan den analytiska maskinen, bara räknemaskiner för avancerade matematiska uppgifter. Ada Lovelace beskrev 1842 en algoritm för hur Babbage-maskinen skulle utföra sina beräkningar, något som betecknas som världens första datorprogram. Men hon hade också en vision: i framtiden skulle datorer inte bara kunna programmeras för godtyckliga beräkningsuppgifter, utan även rita, skriva och skapa musik. Både Lovelace och Babbage var långt före sin tid, i dag vet vi hur rätt hon hade.

På 1950-talet när de första datorerna kom var det ”männen som byggde maskinerna men det var kvinnor som programmerade dem”, enligt den svenska datapionjären Elsa-Karin Boestad-Nilsson. Läs mer om kvinnorna bakom datorernas genombrott i F&F 4/2015.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.