Annons

Afrikansk elefant blev två arter – och mer hotad

Den afrikanska elefanten är inte längre en art utan två, och det gör de två arterna ännu mer hotade än tidigare. Dessutom lägger coronapandemin ytterligare ett mörkt moln över elefanternas framtid.

Annons

Publicerad:

2021-03-29

Sedan länge har det varit känt att savannelefanten i östra Afrika skiljer sig från skogselefanten i centrala och västra Afrika. Skogselefanten är mindre och har mer runda öron.

Redan för flera år sedan slog forskare fast att deras genetik skiljer sig så mycket att de måste betraktas som olika arter. Nu har även den internationella naturvårdsunionen IUCN beslutat att klassa dem som två arter, och därmed ökar risken för utrotning av båda arterna. När afrikansk elefant bara var en art klassades den som sårbar på internationella rödlistan men nu räknas de två arterna som starkt hotad respektive akut hotad.

Skogselefanten klassas som akut hotad eftersom den har ett litet och fragmenterat utbredningsområde i centrala Afrika och regnskogarna där den lever avverkas i snabb takt. Skogselefantens betar har också varit mest attraktiva för elfenbensjägare.

Uppdelningen får politiska konsekvenser

Uppdelningen i två arter kan tyckas som en förändring på pappret men den får politiska konsekvenser, enligt Allan Carlson, Afrikaexpert på WWF.

− Den nya klassningen tar oss till ett ännu skarpare läge. Alla aktörer – från regeringar och skogsbolag till jordbrukare och turistföretag − måste öka sina insatser för att rädda elefanterna för framtiden, säger han.

I dagsläget finns knappt 400 000 elefanter i Afrika – cirka 352 000 savannelefanter och 40–50 000 skogselefanter. Varje år tjuvskjuts uppskattningsvis 20 000 elefanter, vilket betyder att fler dör än föds.

Många års arbete från miljöorganisationer och myndigheter har bromsat tjuvjakten på flera håll, men coronapandemin har tagit arbetet flera steg tillbaka, enligt Allan Carlson.

− När turismen försvann så försvann också stora delar av inkomsterna för skydd och förvaltning av nationalparker. Vi ser en snabb ökning av tjuvjakt, främst av så kallat bushmeat, mat till grytan, men även en långsam ökning i tjuvjakt av elefanter.

Fakta: Afrikanska elefanter

• Afrikanska elefanter (Loxodonta) är ett släkte i familjen elefanter. Enligt den internationella naturvårdsunionen IUCNS senaste uppdatering finns nu två arter, savannelefant, Loxodonta africana och skogselefant, Loxodonta cyclotis.

• Elefanterna har minskat dramatiskt i antal på grund av jakten på elfenben – från uppskattningsvis 10 miljoner i början av 1900-talet till 1,3–1,5 miljoner på 1970-talet och cirka 400 000 i dag (415 000 enligt den senaste stora officiella räkningen).

• Under 1980-talet tjuvjagades varje år 100 000 elefanter jämfört med cirka 20 000 elefanter i dag.

• Den afrikanska regnskogselefanten finns i den tropiska regnskogszonen i västra och centrala Afrika. Den afrikanska savannelefanten finns i östra och södra Afrika, med störst populationer i Botswana, Tanzania, Zimbabwe, Kenya, Zambia och Sydafrika.

• Med en skulderhöjd på fyra meter och en vikt upp till sex ton är savannelefanten världens största levande landdjur. Livslängden är normalt mellan 40 och 60 år.

• Skogselefanterna har långsammare reproduktionstakt än savannelefanten och börjar föda kalvar senare. De är mindre än savannelefanten, har ovala öron och rakare tänder.

Källa: WWF

Naturens mattesnillen – så räknar djur

Att kunna skilja på ett eller två kan vara livsavgörande.

2020-10-15

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.