Rekordflygning för fladdermöss

Från Estland till Spanien, en imponerande flygtur för ett däggdjur som väger endast 10 gram.

Publicerad

Trollpipistrel Pipistrellus nathusii är en fladdermus som förekommer sparsamt i vårt land. Den är en av de minsta arterna på våra breddgrader, en vuxen individ väger runt 10 gram. Gråsparven väger 20–40 gram, som en jämförelse.

Arten flyttar till södra Europa på vintrarna. Tidskriften Mammalia rapporterar nu om en ovanligt lång flyttning. En hanne av trollpipistrell som ringmärktes i Estland 2015 hittades död i Norra Spanien 2017, en sträcka på åtminstone 220 mil fågelvägen.

– Jag tror att det är rekord. Trollpipistrellen är den art i Europa som verkar flytta längst, säger Johan Eklöf, zoolog och expert på fladdermöss.

Trollpipistrellens vintervistelser är förhållandevis okända, men forskarna bakom den nya studien tror att norra Iberiska halvön kan vara en viktig plats i sammanhanget.

Några fladdermusarter ökar i Sverige

Det finns 19 fladdermusarter i Sverige. Tolv är upptagna på rödlistan över hotade arter (läs mer om hot mot fladdermöss här). Trollpipistrellen är inte en av dem, den ökar istället i antal.

– Alla pipistreller verkar öka: dvärgpipistrell, trollpipistrell och kanske även sydpipistrell. Kanske beror det på deras opportunistiska leverne. De är snabbflygande, klarar många miljöer, är relativt ljustoleranta och står sig därför bra i konkurrensen när städer breder ut sig. Åtminstone dvärgpipistrell är ganska aktiv på vintern. Är det bara plusgrader kan de vara ute och flyga. Kanske gynnas de därför av ökad temperatur? Men det är bara en gissning, säger Johan Eklöf.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor