Glupska havsuttrar återställer våtmarker

När krabbornas framfart orsakade erosion i våtmarksområdet i Kalifornien satte forskare in havsuttrar som försvar.

Publicerad
Havsutter simmar på rygg och håller fast en krabba

Krabbor är en havsutter-delikatess.
Bild: Kiliii Yüyan

Det hade kunnat bli en kostsam historia när våtmarksområdet Elkhorn Slough utanför San Fransisco i USA höll på att kollapsa av erosion. Krabbor pekades ut som syndabockarna, eftersom de livnärde sig på rötterna hos växterna Salicornia pacifica. Under normala förhållanden håller växten ihop jorden, men nu trillade marken bokstavligen ner i havet.

I en ny studie, publicerad i tidskriften Nature, beskriver forskare hur de framgångsrikt introducerade havsuttrar i våtmarksområdet. Havsuttrar äter gärna krabbor, och när krabborna minskade i antal kunde våtmarken återhämta sig på egen hand. Nu slår forskargruppen fast att havsuttrarna kraftigt mildrade erosionsproblemen – så gott som gratis.

Tidigare har havsuttrarna räddat sjögräsängar i området.

Här nedan kan du se en film på en av havsuttrarna.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor