Alpacka kan bidra till bättre influensavaccin

Forskare vid Göteborgs universitet visar att nanokroppar från alpackor kan ge skydd mot flera influensavirus. Upptäckten kan leda till ett bredare influensavaccin – och minska dödligheten i framtida influensor och pandemier.

Publicerad
förkyld kvinna nerbäddad i soffan

Vid influensa känner man sig oftast mycket sjuk, matt och frusen. Torrhosta, hög feber och ont i huvud, hals och kropp är vanliga symtom.
Bild: Getty images

Varje år sveper influensavågor över jorden och globalt avlider hundratusentals människor. I Sverige konstaterades enligt Folkhälsomyndigheten 16 000 fall av säsongsinfluensa år 2023. Drygt 600 personer dog i sviterna av infektionen, som beror på influensa A-virus som också låg bakom exempelvis svininfluensa.

I Sverige erbjuds personer över 65 år vaccin, men eftersom influensavirus hela tiden förändras ger vaccinet inte alltid ett gott skydd. Vad som behövs är ett vaccin som riktas bredare än dagens.

Alpackans nanokroppar kan ge bättre vaccin mot influensa

En möjlig kandidat för att ta fram ett sådant vaccin kan nu ha hittats, berättar Davide Angeletti, universitetslektor i immunologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Zhao-Shan Chen testade nanokropparna under sin tid som gästdoktorand vid Göteborgs universitet.
Bild: Privat

– Zhao-Shan Chen vid Kinas jordbruksakademi gav en alpacka fågelinfluensavirus-baserat vaccin. Från alpackan utvann hon ett tiotal små antikroppar som hon sedan tog med till min forskargrupp där hon har varit gästdoktorand, säger han.

Antikroppar från kameldjur som alpackor kallas nanokroppar, då den del som känner igen och binder sig till virus bara är en tredjedel så stor som motsvarande bit hos mänskliga antikroppar. Nanokroppar förekommer även hos hajar.

En av alpacka-nanokropparna kunde binda sig till olika slags influensa A-virus däribland H7N9 som ger fågelinfluensa, H1N1 som ger svininfluensa och H3N2 som låg bakom den så kallade HongKong-influensan.

Alpacka
Alpacka är ett kameldjur som avlas för sin fina päls.
Bild: Getty images

Virus muterar alltid

Alla virus som nanokroppen känner igen hade en del som är gemensam – det kallas att den är konserverad. Att delen finns hos flera olika virus antyder att den behövs för virusets överlevnad och att den inte kan ändras utan att påverka virusets funktion. Virus förändrar alltid slumpmässigt sin arvsmassa, muterar, men detta hjälpte inte här. 

– När de olika virusvarianterna förändrade sig kunde de undvika att nanokroppen kände igen dem, men samtidigt blev de betydligt sämre på att infektera celler och de växte långsammare, säger Davide Angeletti.

Att nanokroppen kunde känna igen olika virus, men att virus inte kunde undkomma den genom mutationer, gjorde att forskarna ville se om den möjligen kan ligga till grund för ett vaccin. De tog då fram en 20 aminosyror lång proteinsnutt, en så kallad peptid, som avspeglar nanokroppens unika bindningsställe.

– Möss som vaccinerades med peptiden blev mindre sjuka i influensa än möss som fått overksam peptid, säger Davide Angeletti.

Davide Angeletti vid Sahlgrenska akademin hoppas ha hittat nyckeln till ett brett vaccin mot säsongsinfluensa.
Bild: Johan Wingborg

Resultaten har publicerats i tidskriften Nature Communications.

Brett vaccin mot influensa A

Davide Angeletti hoppas att det ska gå att skapa ett brett fungerande vaccin mot influensa A. Enligt honom är det viktigast att först hitta de konserverade delar i virus som går att använda som måltavla.

– Det har vi nu gjort via alpacka-nanokroppen, säger han.

I försöken med möss gav peptiden ofullständigt skydd mot influensa A eftersom peptider är för små för att ge bra immunsvar. Därför krävs mer utvecklingsarbete. 

– Med information om hur nanokroppens bindningsställe ser ut går det att med hjälp av AI-verktyg som liknar Alphafold att förstå hur en vaccinkandidat skulle kunna se ut. Först därefter kan det börja testas, säger Davide Angeletti.

Fakta: Influensa A

  • Några omtalade influensa-A varianter är H7N9 (fågelinfluensa), H1N1 (svininfluensa) och H3N2 (HongKong). I USA pågår utbrott av H5N1 som smittar mellan kor.
  • I dag cirkulerar H1N1 och H3N2 som årligen återkommande virus. 
  • En variant av H1N1 gav också upphov till Spanska sjukan, pandemin som åren 1918–1920 dödade 100 miljoner människor.
  • Influensa A får namn utifrån två proteiner som sitter på virusets yta – H och N, hemaglutinin och neuramidas.
  • Hemaglutinin använder viruset för att ta sig in i och infektera kroppens värdceller. Neuramidas kan liknas vid en sax som klipper upp receptorn på värdcellen så att viruspartiklar kan ta sig ut och infektera nya celler.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor