Annons

Är din hund ett geni?

I två år letade forskarna efter hundar med exceptionellt minne. De fann sex border collies som kan memorera namnet på upp till 100 olika leksaker. Nu är de på jakt efter fler begåvningar.

Annons

Publicerad:

2021-11-16

Många hundar kan lära sig ord kopplade till handlingar, exempelvis ”sitt” eller ”ligg”. Att lära sig namn på många föremål har dock visat sig desto svårare. En forskargrupp vid Eötvös loránd university i Ungern letade i två års tid och fann till slut sex hundar runt om i världen som kunde memorera namnet på mellan 28 och 100 olika hundleksaker.

Forskaren Shany Dror med sin hund Mitos.

I en ny studie, publicerad i tidskriften Royal society open science, fann forskarna att de sex hundarna utan större problem kunde lära sig namnet på ytterligare tolv nya leksaker under en veckas tid. Leksakerna plockades sedan ner i en låda. När de efter två månader plockades fram igen kom hundarna fortfarande ihåg namnen.

– Än så länge vet vi inte varför de flesta hundar enkelt kan lära sig handlingar, men inte lära sig objektnamn. Intressant nog tyder vissa studier på att spädbarn lär sig substantiv snabbare än verb, säger etologiforskaren Shany Dror, som leder forskningsprojektet.

Hundarna jämförs med musiker och matematiker

Hundar är bra modeller för att studera mänskligt beteende eftersom de lever och utvecklas i den mänskliga miljön. Färdigheten att lära sig objektnamn är dock mycket sällsynt. Hundar med denna kapacitet är därför viktiga för forskningen.

– Dessa begåvade hundar har en talang som kan likna den som finns hos matematiker och musiker. Personer som Einstein och Mozart har påverkat vår historia djupt, ändå vet vi väldigt lite om de omständigheter som gjorde det möjligt för dem att utvecklas. Vi hoppas att begåvade hundar kan hjälpa oss att bättre förstå faktorerna bakom talang, säger Shany Dror.

De sex hundarna som ingick i studien klassas alla som särskilt begåvade och har kvalificerat sig till Genius Dog Challenge. Samtliga hundar var border collies. Shany Dror konstaterar att rasen tidigare använts som vallhundar, vilket kan vara en förklaring till att de är lite extra lyhörda.

Söker fler hundar

Forskarna är ständigt på jakt efter fler hundar med unika färdigheter. Det behöver inte vara border collies. Tidigare har forskargruppen exempelvis också studerat en schäfer, en pekingese, en australian shephard och olika blandraser.

– De flesta av våra studier sker online, medan hundarna och deras ägare är hemma. För hunden är det bara ett roligt tillfälle att leka med nya leksaker. Vi uppmuntrar ägare från hela världen att kontakta oss om de tror att deras hund kan namnen på tio olika leksaker, säger Shany Dror.

Nalani från Nederländerna.

Bild: 
Sonja De Laat Spierings

Kan din hund namnet på tio leksaker?

Bild: 
Getty images

Forskargruppen vid ungerska Eötvös loránd university är på jakt efter fler hundar med exceptionellt minne. Tror du din hund kan passa? Anmäl här.

Jodå, visst kan din hund bli svartsjuk

Forskare på Nya Zeeland har funnit de första säkra bevisen för att våra fyrbenta vänner kan bli svartsjuka.

2021-04-14

Jodå, din katt älskar dig

Ny forskning visar det alla kattägare redan vet – att våra katter knyter starka band till oss.

2019-11-05

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.