Årets VM-boll flyger kortare än föregångaren
VM-spelarna får klämma till bollen lite extra för att den ska gå lika långt som vid förra VM. Tester i vindtunnel visar att årets VM-boll flyger 10 procent kortare vid hårda skott.
Forskare i USA och Japan har jämfört årets VM-boll med den som användes vid fotbolls-VM i Brasilien för fyra år sedan. Efter tester i vindtunnel har de kommit fram till att den nya VM-bollen inte flyger lika långt som sin föregångare. Vid hårda sparkar når den omkring 10 procent kortare visar forskarnas resultat som publicerats i tidskriften Journal of Sports Engineering and Technology.
Orsaken är att den nya bollen har en något högre luftmotståndskoefficient vid högre hastigheter. I övrigt skiljer sig inte de båda VM-bollarna särskilt mycket åt aerodynamiskt, konstaterar forskarna.
Återstår att se vad spelarna säger när VM drar i gång den 14 juni. Flera tidigare VM-bollar har kritiserats hårt för egenskaper som spelarna inte varit vana vid. Bollen vid VM i Sydafrika 2010 fick till exempel mycket kritik från målvakterna eftersom den hade en oregelbunden och därmed oförutsägbar bollbana.
– De två bollarna från 2014 och 2018 har ganska lika egenskaper. Om man jämför med en tidigare studie av delvis samma forskare ser man att bollen från 2010 sticker ut, säger Fredrik Lundell, professor i experimentell strömningsmekanik på KTH.
Det är flera faktorer som påverkar hur bollen beter sig i luften. Vm-bollen är till exempel inte helt slät utan har små utbuktningar på ytan som påverkar luftmotståndet. Även sömmarna mellan bollens åtta paneler inverkar på bollbanan, framförallt på hur den skruvar sig genom luften.
– Det räcker med små förändringar för att det ska få stor skillnad på hur bollen rör sig, säger Fredrik Lundell.
Att ytan inte är slät gör att det bildas mer turbulens runt bollen när den flyger genom luften. Och på en boll betyder turbulens lägre totalt luftmotstånd i många hastigheter.
Turbulensen påverkas också av bollens sömmar och genom att placera dem på ett visst sätt går det att påverka hur bollen rör sig i sidled.
– En söm på rätt ställe bidrar till att strömningen blir turbulent vilket minskar totala motståndet på bollen, och sitter sömmarna inte symmetriskt bildas kan det blir krafter i sidled, säger Fredrik Lundell.
Men om varje förändring har så stor betydelse, varför utveckla en ny boll till varje vm?
– Det ligger så klart kommersiella intressen bakom som gör att varje vm-boll ska vara unik. Samtidigt är det något som gör att jag var fjärde år påminns om hur spännande de här grundläggande strömningsmekaniska fenomenen är, säger Fredrik Lundell.