Asteroidprover på väg till jorden

Två rymdsonder har hämtat grus och stoft från asteroider för analys i laboratorier på jorden. En provkapsel når jorden i början av december.

Publicerad

Diametern på Bennu och Ryugu är cirka 500 respektive 900 meter. Asteroiderna kretsar i omloppsbanor runt solen som ibland tar dem nära jorden. Bennu beräknas ha en viss, om än liten, risk att krocka med jorden om drygt 150 år.
Bild: Nasa och Jaxa

Ett prov från asteroiden Ryugu ska släppas från den japanska rymdsonden Hayabusa 2 och landa i Australiens vildmark den 6 december.

Ett prov av asteroiden Bennu är också på väg till jorden och anländer år 2023. Det var i slutet av oktober som den amerikanska rymdsonden Osiris-Rex lyckades skopa upp ett prov från Bennus yta.

Bennu har antagligen kastats ut ur asteroidbältet mellan Mars och Jupiter för omkring 1,75 miljoner år sedan. Både Ryugu och Bennu kretsar i banor som för dem ganska nära jorden. Det är själva förutsättningen för att det ska gå att hämta material utan orimligt hög bränsleåtgång, förklarar forskaren Anders Eriksson från Institutet för rymdfysik.

– Det finns inte en rimligt chans att åka ut till asteroidbältet och hämta hem prover, säger han.

Forskare vill undersöka prover från olika himlakroppar i laboratoriet för att lära sig mer om solsystemets uppkomst och utveckling. Tidigare har astronauter hämtat material från månen, och rymdsonder har samlat in fragment av en komet och en asteroid. Både USA och Kina har också planer för att i framtiden hämta material från Mars.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor