Automatiskt löpande band ska rädda svenska småföretag

Ett nytt monteringssystem gör det möjligt att konkurrera med låglöneländer. 

Publicerad
En provanläggning för automatisk produktion med EPS-teknik. 
Bild: KTH

 Tekniken plug and play innebär att ny hårdvara installeras och konfigureras automatiskt när du ansluter den till datorns usb-port. Nu har forskare vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, KTH, utvecklat ett likartat system för industriell tillverkning, som de kallar för plug and produce. Systemet består av separata moduler som alla kan utföra specifika steg i tillverkningskedjan, exempelvis montera en komponent. Varje modul har ett eget styrsystem och ihopkopplade moduler konfigureras automatiskt. Modulerna kan flyttas runt och anpassas till nya funktioner. Resultatet blir en flexibel och helautomatisk produktionskedja.

 

Den nya löpandebandtekniken kallas EPS, en förkortning för Evolvable Production Systems. EPS-tekniken riktas sig främst till små och medelstora företag som tillverkar komponenter i många olika varianter, och som har relativt kort livslängd på marknaden. VVS-detaljer är ett exempel på en sådan varugrupp. Att automatisera tillverkningen av den här typen av produkter kan vara förenat med ekonomiska risker.

 

– I dag är det i princip omöjligt för mindre företag att beräkna kostnaderna för ett nytt automatiserat produktionssystem. Det gör att man inte vågar investera utan placerar tillverkningen i låglöneländer i stället, säger Mauro Onori som är professor vid institutionen för industriell produktion på KTH, där projektet samordnas.

 

Forskningsprojektets målsättning är att kunna erbjuda företagen en helhetslösning. Lönsamheten vid en övergång till EPS-produktion ska beräknas med hjälp av en ekonomisk beslutsmodell där samtliga steg i produktionskedjan utvärderas. Dessutom kommer företagen att kunna leasa hela maskinparken, vilket minskar de ekonomiska riskerna.

 

­­– Målsättningen är att främja svensk industri genom att förenkla småskalig, automatiserad tillverkning, säger Mauro Onori.

 

En provanläggning med EPS-teknik har installerats på KTH. Den tillverkar för närvarande komponenter till tvättmaskiner. Mauro Onori berättar att den fungerar utmärkt, men att det dröjer ytterligare några år innan tekniken är fullt utvecklad och tillgänglig på marknaden.

 

Forskningsprojektet är EU-finansierat och går under namnet IDEAS, instantly deployable evolvable assembly systems

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor