Annons

Colibakterier i tamen utsöndrar ämnen som dämpar aptiten

Bild: 
iStock

Bakterier kan bli bantningsmedel

Tarmfloran reglerar aptiten. Det visar djurförsök – som kan leda till ett nytt sätt att banta.

 

Annons

Publicerad:

2015-11-24

Ungefär 20 minuter efter en måltid börjar tarmbakterier tillverka mer av det aptitdämpande proteinet ClpB. Proteinet färdas med blodet till hjärnan och aktiverar nervceller som dämpar aptiten, enligt en studie av råttor och möss publicerad i tidskriften Cell Metabolism

– Om det fungerar på samma sätt hos människor kan man tänka sig att använda probiotika för att dämpa aptiten, säger Sergueï Fetissov, professor i fysiologi vid Université de Rouen i Frankrike.

Efter en måltid är det gott om näring i tarmen, och bakterier delar sig snabbt. Efter ett toalettbesök blir bakterierna färre. Sergueï Fetissov tror att vissa tarmbakterier har utvecklat förmågan att påverka aptiten hos sin värd eftersom det ger dem en stabil livsmiljö.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.