Chalmers granskar forskning om proteser

Svenska forskare undanhöll information om att en patient i deras experiment med en tankestyrd robotarm fick sepsis och andra allvarliga komplikationer. Efter F&F:s avslöjande blir de nu granskade av en forskningsetisk kommitté på Chalmers tekniska högskola.

Publicerad

Efter Forskning & Framstegs avslöjande uttalar sig nu det börsnoterade företaget Integrum som utvecklat den nya tekniken i samarbete med Chalmers tekniska högskola, Sahlgrenska universitetssjukhuset och Göteborgs universitet.

En rapport om forskningen publicerades i den ansedda vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine (NEJM) den 30 april 2020. I ett granskande reportage den 21 september 2022 kunde Forskning & Framsteg avslöja att forskarna undanhöll information om allvarliga komplikationer som drabbade en patient i studien. Patient 4, Mattias Hallberg, fick bland annat sepsis och var nära att dö. 

En av huvudförfattarna till rapporten i NEJM var den svenske ortopeden och uppfinnaren Rickard Brånemark. Han är också vd för Integrum som utvecklar den nya tekniken i samarbete med bland andra Chalmers tekniska högskola, Sahlgrenska universitetssjukhuset och Göteborgs universitet. 

Efter avslöjandet har forskarna sagt att de nu jobbar tillsammans med tidskriften NEJM med att uppdatera rapporten. Nu uttalar sig även företaget Integrum, som är börsnoterat, och meddelar samtidigt att Chalmers tekniska högskola inlett en utredning.

Rickard Brånemark.
Bild: Göteborgs universitet

I ett pressmeddelande som gick ut från Integrum på fredagskvällen säger Rickard Brånemark:

”Det är beklagligt att manuskriptet inte uppdaterades baserat på den tillkomna informationen om den fjärde patientens komplikationer. Även om patienten inte ingick i de fallbeskrivningar av sensorisk feedback i hemmiljö som artikeln handlade om så blev bakgrundsinformationen om den fjärde patienten missvisande. Det pågår nu en dialog med NEJM om en komplettering av artikeln och vi välkomnar den granskning som nu inleds av en forskningsetisk kommitté på Chalmers tekniska högskola”.

Integrum grundades av Rickard Brånemark och hans far Per-Ingvar Brånemark i Göteborg år 1998. Företaget är värderat till nästan en halv miljard kronor och den enskilt största ägaren är Rickard Brånemark (33,6 procent av kapitalvärdet).

Läs Forskning & Framstegs granskande reportage och uppföljningen:

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor