Protesforskarna gör en pudel

Forskning & Framsteg avslöjade att svenska forskare undanhöll allvarliga komplikationer i ett försök med en tankestyrd armprotes. Nu lovar forskarna att redogöra för vad som hände med patient 4.

Publicerad
Artikeln ur New England Journal of Medicine.

Den 30 april 2020 publicerade forskarna resultat från fyra personer som testat deras armprotes i världens högst rankade medicinska tidskrift. Men de berättade inte om de allvarliga komplikationer som drabbade en av patienterna.
Bild: NEJM

En grupp forskare i Göteborg berättade i den ansedda tidskriften New England Journal of Medicine (NEJM) om fyra amputerade patienter som fått testa en tankestyrd robotarm med inbyggd känsel. De skrev uttryckligen att ingen av försökspersonerna drabbades av allvarliga komplikationer.

I ett granskande reportage har Forskning & Framsteg nu kunnat avslöja att Mattias Hallberg, kallad patient 4 i studien, fick blodförgiftning och var nära att dö. En ytterligare infektion ledde till att en kirurg blev tvungen att avlägsna de inopererade elektroderna i hans armstump. Inget av detta finns med i den vetenskapliga rapporten.

Till Forskning & Framsteg sa rapportens sisteförfattare, ortopeden Rickard Brånemark, att studien egentligen bara handlade om tre personer, och att det därför var rätt att utelämna komplikationerna som drabbade patient 4. Men nu har han ändrat sig.

Tidningen Dagens Medicin har gjort en uppföljning med rubriken Efter kritik mot artikel i Nejm – nu pudlar forskare. I ett mejl till tidningen beklagar Rickard Brånemark att komplikationerna utelämnades. Han uppger att forskarna nu jobbar tillsammans med tidskriften med att uppdatera rapporten. 

”Eftersom vi bryter ny mark inom implantatkirurgi är vi måna om full transparens, det är viktigt att både framsteg och motgångar lyfts fram och diskuteras. I det perspektivet anser jag att vi borde hanterat fallbeskrivningarna i NEJM på ett bättre sätt även om all data kommer att redovisas över tid”, skriver Rickard Brånemark i sitt mejl till Dagens Medicin.

Läs Forskning & Framstegs granskande reportage:

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor