Danskt fynd ifrågasätter Sutton Hoo-hjälmens svenska ursprung

Den ikoniska hjälmen från storhögen vid Sutton Hoo i England har sagts ha sitt ursprung i Uppland – men ett oväntat danskt fynd ger en mer komplex bild.

Publicerad
Sutton Hoo-hjälmen och en stamp

Motivet av en ryttare till häst som rider över en fallen fiende som finns på stampen till höger, är väldigt likt ett av blecken på hjälmen i Sutton Hoo.
Bild: The Trustees of the British Museum (CC BY-NC-SA 4.0) / Mads Lou Bendtsen, Nationalmuseet

Fyndet av ett fartyg i en stor gravhög i Sutton Hoo utanför Ipswich på den engelska östkusten 1939 väckte enorm uppståndelse. Graven från 600-talet var full av exklusiva föremål som vapen och sköldar – och den hjälm som blivit en ikon för nordisk järnålder. Den liknar samtida hjälmar från Uppland så mycket att den har ansetts komma därifrån.

Men ett nytt fynd från den danska ön Tåsinge ger en mer komplex bild. Fyndet, en stamp som användes till att pressa dekorbleck till sådana hjälmar, gjordes med metalldetektor för två år sedan och har nu rengjorts och analyserats av forskare vid Nationalmuseum i Köpenhamn.

Liknar blecken på hjälmen från Sutton Hoo

Utformningen av motivet – en ryttare till häst som rider över en fallen fiende – är väldigt lik ett av blecken på hjälmen i Sutton Hoo.

”Det är anmärkningsvärt att denna hjälm, som burits av en mycket betydelsefull person, kanske en kung, kan ha tillverkats på Tåsinge. Det pekar på en möjlig dansk förbindelse. Inte bara för hjälmen, utan kanske också för den person som burit och begravts med den”, säger Peter Pentz, intendent på Nationalmuseum, i ett pressmeddelande.

Han menar att stämpeln, en så kallad patris, har flera detaljer som mer liknar motivet på Sutton Hoo-hjälmen än motsvarigheter från de uppländska gravarna i Vendel och Valsgärde som också är från 600-talet. Det är bland annat linjer vid ryttarens fot och kanten på den liggande fiendens sköld.

hjälm från 600-talet
Hjälmen från båtgrav 7 i Valsgärde saknar visir och nackskydd som Sutton Hoo-hjälmen har, men har ögonbrynsbågar med granatinlägg och dekorerande folier med dansande krigare.
Bild: Roberto Fortuna / Nationalmuseet i Danmark

Tittar man däremot på andra bleck på den engelska hjälmen är likheter med bleck på de uppländska hjälmarna större. Och det finns även andra svenska fynd – och nordtyska – som visar att motiven och tekniken användes över ett stort område under vendeltiden, cirka 550–750 e.Kr.

Arkeologen: ”Ett jättespännande fynd”

Patriser var länge ytterst ovanliga fynd, oftast hittade man bara fragment. Först de senaste 5–10 åren har fler hittats, men också de i bitar. Det danska fyndet som nu gjorts är en av de finaste, enligt arkeologen John Ljungkvist, som forskar i projektet Vikingafenomenet vid Uppsala universitet, och är en av författarna till boken Viking dynasties.

– Det är ett jättespännande fynd! Det är den enda riktigt stora patris som är komplett, det gör fyndet väldigt speciellt. Men det finns en systematik i utformningen, med krigarmotiv, till exempel sönderbrända bleck i Östhögen vid Gamla Uppsala. Motivet därifrån med en dansande krigare är väldigt likt ett annat bleck i hjälmen från Sutton Hoo, säger John Ljungkvist.

Ett annat exempel är de så kallade Torslundaplåtarna från Öland, som också är stansar för hjälmbleck. Ornamentiken och motiven med ryttare och hjältar som slåss mot björnar eller monster återkommer, även i så kallade guldgubbar, små guldbleck med stansade motiv.

Blandade motiv på hjälmarna

Blecken kunde kombineras fritt när hjälmarna tillverkades.

– Man ska se dem som byggsatser, där man valde en egen blandning av motiv. Det kan ha funnits många patriser i Skandinaven. En patris kan ha tillverkats i Danmark och hamnat på Öland, eller gjorts i Uppsala och hamnat i Danmark. Eller så har man skeppat färdiga bleck till platser där hjälmar tillverkats.

Förutom att man varierade blecken i hjälmarna fanns andra detaljer som skilde sig åt. Sutton Hoo-hjälmen har exempelvis plåtar till skydd för kinderna, medan bland annat en hjälm från Gotland har en hel ansiktsmask av järn. Däremot har de båda hjälmarna liknande ögonbrynsdekorationer.

Patrisen som hittats i Danmark ska nu analyseras vidare, bland annat skannas i 3D, för att ytterligare jämföras med olika bleck och fragment.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor