Honor undviker otränad sångfågel
Har du någon gång undrat varför en fågel sjunger trots att den är helt ensam? Nu konstaterar forskare att zebrafinkshannen behöver öva på sin sång – så fort han slutar minskar chanserna att hitta en hona att para sig med.
Zebrafinken är ingen improviserande jazzmusiker. Hannen får oftast lära sig fågelsången från sin far under sina tre första månader i livet och sedan sjunger han samma melodi livet ut. Ljudet har liknats vid en serie högljudda pip, ungefär som ett flipperspel. Honan sjunger däremot inte alls.
I en ny studie, publicerad i tidskriften Nature Communications, har forskare studerat vad som händer när zebrafinkshannen slutar att sjunga. 79 hanfåglar placerades i ett mörkt rum i sju dygn, eftersom fåglarna bara sjunger när det är ljust. Lamporna tändes endast i samband med de halvtimmeslånga matningspassen ett par gånger om dagen. Fåglarna fick då äta och dricka så mycket de ville, men eventuella sångförsök avbröts genom att distrahera dem.
Behöver daglig röstträning
När veckan var slut kunde Per Stål, professor vid institutionen för medicinsk och translationell biologi vid Umeå universitet, slå fast att sångpausen försämrade röstmuskelns fysiologi och prestanda med 50 procent.
– Det har länge varit oklart varför fåglar sitter och kvittrar även när de är ensamma och inte försvarar sitt revir eller försöker locka till sig en partner, men i vår studie kunde vi se att sångkvaliteten försämrades när hanarna slutade att sjunga. Det var väldigt intressant, säger Per Stål.
När fågelsången upphörde började stämbandsmuskler tillbakabildas. Det gick dessutom snabbt.
– Vi såg en förändring redan efter två dagar. Zebrafinken behöver alltså daglig röstträning för att behålla maximal röstmuskelprestanda, säger Per Stål.
Vissa likheter med människan
Efter experimentet undvek honorna de hannar som inte sjungit på en vecka. Om zebrafinkshannen inte tränar minskar alltså hans chanser att hitta en partner att para sig med.
Per Stål tycker att det är extra spännande att fågelns sångmuskler tycks bli snabbare med träning. På sikt hoppas han och hans forskarkollegor att studien ska kunna bidra till bättre röstträning och rehabilitering hos människor.
– Särskilt på gamla människor är det lätt att höra att de får ett förändrat röstläge när de inte pratat på länge. Sångare är noga att hålla i gång rösten och träna. Fågelns röstmuskler har vissa likheter med människans och jag tror absolut att det finns potential här, säger Per Stål.
Kunskap baserad på vetenskap
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer