De får årets Nobelpris i fysiologi eller medicin

David Julius och Arden Patapoutiun tilldelas årets Nobelpris i fysiologi eller medicin för sina upptäckter av receptorer för temperatur och beröring.

Publicerad

Förmågan att uppfatta värme, kyla och beröring är avgörande för vår överlevnad och utgör en förutsättning för att uppleva och tolka världen omkring oss. I vårt dagliga liv tar vi dessa sinnesintryck för givna, men hur översätts temperatur och tryck till nervsignaler? Årets Nobelpristagare har besvarat denna fråga. 

– Fantastiskt! Deras upptäckter har haft ett stort inflytande på min forskning, säger Håkan Olausson, professor i klinisk neurofysiologivid Linköpings universitet, om priset till F&F:s medicinredaktör Per Snaprud som tidigare har intervjuat Olausson om hans forskning. Här skriver Per Snaprud mer om årets pris.

Förra året kammade Harvey Alter, Michael Houghton och Charles Rice hem priset för upptäckten av hepatit C-virus. Deras arbete har banat väg för både test och läkemedel.

Året innan, 2019, ärades William G. Kaelin, Sir Peter J. Ratcliffe, och Gregg L. Semenza för upptäckten av hur celler känner av och anpassar sig till syrebrist. Att finjustera en del i detta molekylära maskineri har gett bättre läkemedel mot blodbrist.

Här är Nobelförsamlingens officiella lista över tidigare pristagare, och här går det att läsa om hur nomineringsprocessen går till.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor