Döp två små månar

Plutos minsta månar måste få riktiga namn – en omröstning pågår.

Publicerad
De två namnlösa månarna vid Pluto (P4 och P5) är väldigt små, knappt 30 kilometer i diameter.  
Bild: NASA, ESA & SETI Institute

Just nu kan alla vara med och rösta om vad de minsta två månarna till Pluto ska heta.  Det är bara att dyka in i myternas värld och välja.

Pluto själv bär namnet efter det romerska dödsrikets konung, en motsvarighet till grekernas Hades. Plutos största måne heter Charon, efter den odödlige färjekarl som förde de dödas själar över floden Styx till Hades. De andra två månarna heter Nix, efter den grekiska nattgudinnan, och Hydra, efter det månghövdade monstret.

De två senast upptäckta månarna har än så länge bara preliminära namn, men ska döpas efter något som finns med i myterna om underjorden. De mest populära förslagen är för närvarande Styx och Cerberus (Kerberos på svenska), vakthunden med tre huvuden.

Omröstningen är i full gång sedan i måndags. Avgörandet fälls av den astronomgrupp som med hjälp av Hubbles rymdteleskop upptäckte månarna år 2011 och 2012. Sedan ska den astronomiska unionen godkänna valet – utan bråk, får man hoppas, vilket inträffade då Nix skulle namnges. Gudinnan heter i själva verket Nyx, men namnet var redan upptaget av en asteroid.

Här kan du rösta, till och med den 25 februari. 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor