Annons

Ensamhet ökar risken för tidig död

Lugn och ro i all ära, men en ny amerikansk metastudie visar att brist på sällskap kan förkorta livslängden.

Publicerad:

2015-03-27

Risken att dö i förtid ökar med 32 procent om en person är socialt isolerad. För den som upplever sig ensam, oberoende av faktiska omständigheter, ökar risken med 26 procent. Det visar en omfattande forskningsöversikt vid Brigham Young University. Forskarna har gått igenom 70 stycken hälsostudier som innehåller parametrarna dödlighet, ensamhet och social isolering. Studierna omfattar sammanlagt över 3 000 000 deltagare. Sambandet som forskarna har hittat är oberoende av socioekonomisk status, ålder, och könstillhörighet, och det är starkare för personer under 65, trots att de generellt är friskare och mindre ensamma. Studien har publicerats i Perspectives on Psychological Science. 

 

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

De dödsfallen som funnits har antagligen mest berott på självmord hos yngre, medan de äldre, vid pensionsåldern, drabbats av stress eller liknande som kroppen varit för gammal att klara av. Någon annan slutsats ska man vara försiktig med att dra

Lägg till kommentar