Se rymdens vagnshjul genom JWST

En ovanlig galax har avbildats i ny detalj med James Webb-teleskopet.

Publicerad

500 miljoner ljusår bort finns Vagnshjulsgalaxen, som fått sitt namn för att den just när vi ser den har en form som påminner om ett hjul. Den detaljerade bilden ger ledtrådar till hur den har blivit sådan, och hur den kan utvecklas i framtiden.
Bild: NASA, ESA, CSA, STScI

Nya bilder av den vackra Vagnshjulsgalaxen avslöjar tidigare okända detaljer, eftersom James Webb-teleskopet, JWST, fångar infrarött ljus som inte absorberas av stoftslöjorna kring galaxen.

Vagnshjulsgalaxen i stjärnbilden Bildhuggaren på den södra stjärnhimlen var en vanlig spiralgalax fram tills den gick igenom en snabb kollision med en mindre galax. Den expanderande chockvågen har efter många miljoner år bildat hjulets kant, och det som är kvar av spiralarmarna liknar ekrar.

Närmare galaxens kärna finns områden med mycket damm, och i den yttre ringen syns många nybildade stjärnor och stjärnhopar.

Delarna av det infraröda spektrumet som är närmast synliga våglängder avbildas med instrumentet Nircam, och återges i bilden i blått, gult och orange. I ännu längre våglängder kan instrumentet Miri visa på en detaljerad struktur med stråk som är rika på kolväten och kiseldamm, som är röda i bilden.

Bilden är bara en i en lång rad som vi kan förvänta oss från James Webb-teleskopet, nu när det har börjat ge vetenskapliga data.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor