Vinnare av Tidskriftspriset: Årets rörligt 2024!

Framgång för svensk antikropp mot Alzheimers sjukdom

En experimentell behandling mot Alzheimers sjukdom bromsar försämringen med 27 procent. Forskning & Framsteg har tidigare rapporterat om hur läkemedlet forskats fram.

Publicerad

I över 20 år har Lars Lannfelt utvecklat en ny behandling mot Alzheimers. Utgångspunkten är en mutation hos en släkt i Norrland.
Bild: Martin Stenmark

– Det här är naturligtvis jättekul! Fantastiskt, säger Lars Lannfelt, senior­professor i geriatrik vid Uppsala universitet och huvudägare i företaget Bioarctic som under nästan 20 år satsat på att utveckla en alzheimermedicin i form av antikroppar (lecanemab).

Ett pressmeddelande från Bioarctic beskriver resultaten, som är preliminära och ännu inte publicerade i någon vetenskaplig tidskrift.

Deltagarna gjorde kognitiva tester

Sammanlagt 1 795 försökspersoner i Europa, USA, Japan och Kina ingick i studien. De hade från början milda symtom på alzheimer och fick intravenös behandling två gånger per månad med antingen antikroppar eller saltvatten (placebo).

Efter sex månader gick det att uppmäta skillnader i en rad kognitivia tester. Vid uppföljningstidens slut ett år senare hade den kliniska nedgången i kognitiva förmågor minskat med 27 procent hos gruppen som fått antikroppar jämfört med placebogruppen. Och skillnaden var i hög grad statistiskt signifikant, enligt pressmeddelandet.

En form av hjärnsvullnad som går att se med hjärnkamera var vanligare bland dem som fått antikroppen än i placebogruppen. Men andelen som fick biverkningar låg i linje med förväntningarna, enligt pressmeddelandet från Bioarctic.

Bildar plack i hjärnan

Som Forskning & Framsteg har berättat i ett reportage tidigare, riktar sig den svenska antikroppen lecanemab mot proteinet beta-amyloid som klumpar ihop sig till plack i hjärnan hos patienter med Alzheimers sjukdom. Många studier med liknande antikroppar har gett nedslående resultat. Förra sommaren godkändes antikroppen aducanumab i USA, men effekten är omstridd och landets offentligt finansierade sjukförsäkringssystem ger inga subventioner till behandling av vanliga patienter.

– Mot den bakgrunden är det positivt och hoppfullt med de nya resultaten, säger Miia Kivipelto, som är professor i klinisk geriatrik vid Karolinska institutet.

Kan finnas på marknaden om ett par år

Det är fortfarande oklart när den svenska antikroppen kan tänkas bli tillgänglig för patienter. Den japanska läkemedelsjätten Eisai, som samarbetar med Bioarctic, meddelar att man kommer att lämna in en ansökan om marknadsgodkännande i Europa, USA och Japan inom det första kvartalet nästa år.

– 2024 hoppas jag att det finns på marknaden, säger Lars Lannfelt.

Börsen tror också att behandlingen kommer att bli godkänd. Under den inledande handeln på onsdagen rusade kursen för Bioarctic med över 150 procent. Marknaden värderar bolaget till cirka 19 miljarder kronor. Lars Lannfelt äger drygt en tredjedel.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor