Vinnare av Tidskriftspriset: Årets rörligt 2024!

Framtidens p-piller kan räcka i en månad

Text Oskar Alex
Publicerad

Pillret behöver bara tas en gång i månaden, betydligt mer sällan än ett vanligt p-piller – men inte tillräckligt sällan för att minska benägenheten att råka glömma en dos.
Bild: Publicerad med tillåtelse från Kirtane et al., Sci. Transl. Med. 11, eaay2602 (2019)

Amerikanska forskare har tagit fram ett nytt preventivmedel i pillerform, vars prototyp genomgått ett inledande test på tre grisar.

Pillret stannar 21 dagar i magen genom att veckla ut sig till en liten stjärna när den yttre kapseln lösts upp. Stjärnan är fem centimeter bred, med sex armar bestående av ett polymer laddat med progesteron – samma könshormon som finns i hormonspiraler. Mekanismen stannar vid nedre magmunnen där den långsamt släpper ut dosen.

Lätt att glömma ta piller varje dag

Av alla metoder för preventivmedel är piller bland de mest populära. De är smärtfria och enkla, men nackdelen är att pillret måste tas varje dag, och att råka glömma en eller flera doser är vanligt. Det innebär att metoden inte ger ett fullvärdigt skydd, statistiskt. Över ett år är risken för graviditet ungefär nio procent.

Helena Kopp Kallner, överläkare och docent i gynekologi vid Karolinska Institutet, är generellt positiv, men vill se en längre verkan än bara 21 dagar.

– Man ser egentligen ingen skillnad i effektivitet mellan preventivmedel som varar i en månad, och piller som tas varje dag. Det är sannolikt så att även om man minskar antalet ”kom ihåg” så minskar man det inte tillräckligt mycket. Jag tycker att detta är jätteintressant, men man skulle hemskt gärna vilja att det här pillret varade ännu längre. Tre, sex månader eller ett år, säger hon.

Fotografi på stjärnpillret
När stjärnan vecklat ut sig är den precis så stor att den inte kan passera nedre magmunnen.
Bild: Publicerad med tillåtelse från Kirtane et al., Sci. Transl. Med. 11, eaay2602 (2019)

Forskarna måste dessutom visa att de kan tvinga stjärnan att brytas ner innan det är dags för nästa dos. Eller om kvinnan vill avsluta behandlingen.

– Om man upplever biverkningar och vill avbryta, då sitter den ju i magsäcken. En spiral eller p-stav kan man ju ta ut omedelbart.

I en av de tre grisarna föll även två av stjärnans armar av under behandlingen, vilket återstår för forskarna att åtgärda innan det kan bli fråga om test på människor.

Artikeln är publicerad i Science Translational Medicine.

Text Oskar Alex
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor