Annons

Fysisk aktivitet ökar självkänslan

Ett halvår av regelbunden fysisk träning bland gymnasieflickor ger goda hälsoeffekter, som dessutom håller i sig långt efteråt.

Författare: 

Publicerad:

2012-10-31

Ett experiment i en invandrartät förort till Stockholm visade att tidigare inaktiva flickor fick betydligt bättre hälsa och fysisk självkänsla av att träna en gång i veckan. Resultatet jämfördes med en kontrollgrupp, och det visade sig att hälsa, syreupptagningsförmåga och självkänsla ökade signifikant jämfört med kontrollgruppen.
Dessutom visade det sig att resultaten kvarstod ett år efter experimentet, då forskarna från Mittuniversitetet gjorde en uppföljande utvärdering.
– En viktig förutsättning för att aktivera den här gruppen är att träningen är avgiftsfri eller kostar så lite som möjligt, säger Marie Alricsson, professor vid Mittuniversitetet. Då får de förutsättningar att behålla en god hälsa upp i vuxenlivet.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar