Gärna tillit, men först hårda frågor om djurförsök

Åklagaren vill döma Paolo Macchiarini till fyra års fängelse för tre fall av grov misshandel. F&F:s Per Snaprud har bevakat rättegången – och tidigare själv charmerats av den karismatiske kirurgen.

Paolo Macchiarini sammanbiten i mörk kostym

Paolo Macchiarini på väg in i rättsalen i Svea hovrätt i april 2023.
Bild: Caisa Rasmussen / TT

Det här är en kommenterande text. Analyser och åsikter är skribentens egna.

Benita Alexander vänder bort blicken när Paolo Macchiarini plötsligt dyker upp i korridoren utanför sal 1 vid Svea Hovrätt på Riddarholmen i Stockholm. Hon är dokumentärfilmare hitrest från USA för att följa rättegången mot den man hon en gång i tiden var nära att gifta sig med. Det var innan härvan av lögner exploderade.

Paolo Macchiarini ljuger ofta och obehindrat, den saken är klar. En av hans lögner som diskuteras här i sal 1 gäller djurförsök. Han påstod att de plaststrupar han arbetade med var testade på djur innan han började operera in dem på människor. Nu vet vi att det inte stämmer, men jag har själv upplevt svårigheterna att få klarhet om den saken.

I november 2014 publicerade tidningen New York Times en artikel som ifrågasatte Paolo Macchiarinis forskning, bland annat en rapport om en cancersjuk man från Eritrea som efter en operation på Karolinska universitetssjukhuset fick en konstgjord luftstrupe. Rapporten, publicerad i den ansedda medicintidskriften Lancet, berättade att plaströret börjat läka fast och fungerade bra. Men enligt New York Times hade röret redan kollapsat.

Några dagar senare träffade jag Paolo Macchiarini på Nobelmuseet i Gamla Stan. Jag skulle leda en frågestund efter ett sedan länge planerat föredrag. Han var charmerande på alla vis. Men också misstänkt för forskningsfusk. Låg det något i anklagelserna?

Nästa dag kontaktade jag Karolinska institutet med frågor om vilka djurförsök forskarna gjort innan de började operera in plaststrupar i patienter. Det blev några telefonsamtal och mejl, dock inga dokument om genomförda djurförsök. Tyvärr släppte jag saken.

Det gjorde inte dokumentärfilmaren Bosse Lindquist. SVT sände hans serie Experimenten i januari 2016. Tre entimmesprogram avslöjar hur Paolo Macchiarini ljugit och undanhållit viktig information i sitt vetenskapliga arbete.

Samma månad publicerade den amerikanska tidningen Vanity Fair en artikel med rubriken The celebrity surgeon who used love, money, and the pope to scam an NBC news producer. Det är plågsam läsning. Paolo Macchiarini förförde journalisten Benita Alexander medan hon gjorde en dokumentär om hans forskning. Han var då en berömd kirurg –och gjorde sig ännu mer grandios genom lögner. Den galnaste av alla var att självaste påven skulle viga dem vid en ceremoni i Rom.

Bubblan sprack till slut. Benita Alexander säger att Paolo Macchiarini är narcissist eller möjligen psykopat. Tveklöst är han är en lögnare.

För ett år sedan kom en dom från Solna tingsrätt om hans transplantationer av plaststrupar till tre patienter i Sverige. Samtliga är nu döda. I ett fall fick han en villkorlig dom för grovt vållande till kroppsskada, i de två andra blev han friad.

Under slutpläderingen i Hovrätten krävde åklagare Jim Westerberg att han döms till fyra års fängelse för tre fall av grov misshandel. Försvarsadvokat Björn Hurtig, däremot, ansåg att Paolo Macchiarini bör frias helt. Hovrätten kommer att meddela sin dom den 21 juni.

Målet är intressant eftersom medicinska behandlingar sällan hamnar i domstol. Vården och vetenskapen har sina egna institutioner och rutiner för att allt ska gå rätt till. Men ibland håller de inte måttet.

Paolo Macchiarinis chefer borde såklart ha insisterat på att få se hårda data från djurförsök. Hade de gjort det så skulle de sannolikt inte ha tillåtit några operationer på grund av riskerna.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Sverige är känt för stor tillit mellan människor, vilket på många sätt är bra. Men en sund skepsis är på sin plats. I en kärleksrelation är det svårt att värja sig mot lögner, vilket Benita Alexander bittert fått erfara.

I ett kommande nummer av Forskning & Framsteg skriver rättspsykiatern Katarina Howner att människor med psykopati ljuger ofta och obehindrat – och att de utgör mellan 0,5 och 1 procent av befolkningen. Det är ett relevant faktum. Systemen som ska skydda patienter från farliga experiment bör ta höjd för att det faktiskt finns notoriska och karismatiska lögnare.

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor