En farlig kultur öppnade dörren för Macchiarini

Jakten på snabba klipp i kampen om vetenskaplig prestige och pengar bidrog till att tre patienter i Sverige fick livsfarliga plaststrupar.

Publicerad

Kirurgen Paolo Macchiarini fick sparken från Karolinska institutet i mars.
Bild: Sven Lindwall / EXP / TT

Politiker efterlyser excellens och internationella topprekryteringar. Rektorer och lärosäten levererar. I fallet Macchiarini tog ansvariga personer genvägar i hopp om att inkassera stora anslag. Det slutade i en katastrof.

Ungefär så beskrivs bakgrunden till den italienske kirurgen Paolo Macchiarinis svenska skandaloperationer i två oberoende utredningar, en från Karolinska universitetssjukhuset och en från Karolinska institutet (KI).

Det gick snett redan vid rekryteringen. I juni 2010 skrev 14 KI-forskare till ledningen att Macchiarini var en ”absolut ledande forskare”. De ansåg att han borde anställas som gästprofessor.

Under de följande månaderna kom flera starkt negativa omdömen om Paolo Macchiarini från utländska universitet som haft med honom att göra. Rektorn fick bara en sammanfattning. Men den innehöll uppgifter värda att ta på allvar, enligt Sten Heckscher, som lett utredningen av KI:s roll.

– Det är anmärkningsvärt att rektor, mot bakgrund av den informationen, inte ser till att göra en fördjupad analys, säger han.

Karolinska institutets rektor var vid den tiden Harriet Wallberg:

– Jag borde ha efterfrågat mer information, men gjorde det inte. Det är mitt ansvar, säger hon.

Centrala etikprövningsnämnden har slagit fast att Paolo Macchiarini har fuskat i sin forskning.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor