Macchiarini döms till fängelse för grov misshandel

Svea hovrätt skärper straffet mot kirurgen Paolo Macchiarini. Han döms till fängelse i 2 år och 6 månader för tre fall av grov misshandel.

Publicerad
exteriör Svea Hovrätt

Svea hovrätt dömer kirurgen Paolo Macchiarini till fängelse.
Bild: Sveriges Domstolar

Under slutpläderingen i slutet av maj krävde åklagare Jim Westerberg att Paolo Macchiarini skulle dömas till fyra års fängelse, medan försvarsadvokat Björn Hurtig ansåg att kirurgen borde frias helt. Nu har Svea hovrätt meddelat att domen blir fängelse i 2 år och 6 månader.

Åtalet gäller transplantationer av syntetiska luftstrupar på tre patienter.

Hovrätten anser att det är styrkt att patienterna har orsakats kroppsskador och lidande. I likhet med tingsrätten menar hovrätten att ingreppen inte har överensstämt med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Paolo Macchiarini sammanbiten i mörk kostym
Rättegången mot kirurgen Paolo Macchiarini har tidigare bevakats av F&F:s Per Snaprud. Läs hans kommentar om slutpläderingarna i hovrätten.
Bild: Caisa Rasmussen / TT-Bild

Alla tre patienter är döda

Ingreppen utfördes på Karolinska sjukhuset i Solna och Huddinge under 2011 och 2012. Tre patienter fick sina skadade luftstrupar ersatta med syntetiska luftstrupar som hade behandlats med benmärgsceller.  Komplikationer uppstod efteråt och alla de tre patienterna är i dag döda.

Nu har Svea hovrätt fastställt att ingreppen är att betrakta som grov misshandel. I domen konstateras det att hovrätten inte ifrågasätter ”att Paolo Macchiarini har haft en förhoppning om att metoden skulle fungera och att patienterna skulle botas. Det utesluter dock inte att han kan ha insett risken för att han genom sitt agerande skulle orsaka patienterna kroppsskador och lidande och därtill varit likgiltig inför riskens förverkligande.”

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor