Gensax kan öka risken för cancer

Svenska forskare har upptäckt en oväntad biverkan hos genteknikens hetaste verktyg.

Publicerad
Enzymet Cas9 fungerar som en målsökande sax för arvsmassa. Metoden har revolutionerat gentekniken.
Bild: iStock

Runt om i världen pågår ett dussintal kliniska försök att bota sjukdomar med den så kallade gensaxen Crispr/Cas9. Metoden bygger delvis på forskning från Umeå och förekommer i spekulationer om ett kommande Nobelpris. Men nu har forskare upptäckt en tidigare okänd risk.

– Metoden kan möjligen orsaka cancer, säger Bernhard Schmierer, cellbiolog vid Karolinska institutet i Stockholm.

Tack vare gensaxen har det blivit enkelt att förändra en gen i celler från en patient. Kliniska forskare odlar sådana genförändrade celler i provrör och sprutar sedan in dem i patienter som experimentella behandlingar. De första testerna gäller cancer, men det finns även planer på att använda metoden mot både infektioner och ärftliga blodsjukdomar.

Bernhard Schmierer och hans medarbetare testade gensaxen och upptäckte att den fungerar bäst i celler med brister i det så kallade p53-systemet, ett viktigt försvar mot cancer. Det betyder att stor andel av cellerna som kliniska forskare sprutar in i patienter kan vara av en sort som lätt förvandlas till tumörer.

– Resultaten är preliminära, men vi vill rapportera detta eftersom kliniska försök redan pågår, säger Bernhard Schmierer.

I tidskriften Nature Medicine skriver han att kliniska forskare bör undersöka genförändrade celler innan de sprutar in dem i patienter för att försäkra sig om att p53-systemet fungerar. Systemet hindrar okontrollerad celldelning och beräknas vara trasigt i hälften av alla cancerformer.

Samma nummer av tidskriften innehåller ytterligare en rapport med liknande resultat från en annan forskargrupp.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor