Vinnare av Tidskriftspriset: Årets rörligt 2024!

Grodfossil ger inblick i Antarktis varma urtid

Paleontologer har för första gången hittat lämningar av en groda på Antarktis. Den och dess levande släktingar visar bland annat på vilken betydelse Antarktis haft som landbrygga mellan Sydamerika och Australien.

Publicerad
När den nyupptäckta grodan levde befann sig Antarktis på sin nuvarande plats, men var ännu inte täckt av is.
Bild: Simon Pierre Barrette och José Grau de Puerto Montt, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0), och Mats Wedin, Naturhistoriska riksmuseet

För 40 miljoner år sedan var Antarktis ännu inte fruset. Klimatet var tempererat, med varma somrar och svala vintrar. Genom kontinentaldriften hade ett smalt havssund nyligen öppnats mellan Sydamerika och den halvö som Antarktis sträcker ut mot grannkontinenten.

– Det här är en spännande tid, just innan Antarktis frös ned, säger paleontologen Thomas Mörs från Naturhistoriska riksmuseet.

På den sydamerikanska sidan av Antarktis ligger Seymorön, och här levde under denna tid en nyupptäckt groda. Thomas Mörs var själv med och gjorde fyndet av en bit av ett höftben och ett skallben. Det räckte för att identifiera djuret, som hör till en typ som kallas hjälmgrodor. Det är första gången som någon har hittat ett modernt groddjur på Antarktis.

Fyndet ger en pusselbit till Antarktis roll för ryggradsdjurens utveckling och spridning på det södra halvklotet. Den nyfunna fossila grodan har nu levande släktingar både i Sydamerika och i Australien och på Nya Guinea. 

Forskare i färgglada kläder i kargt landskap med grus
Forskare söker efter fossil på Seymorön. Det är ett av få ställen i Antarktis där det är lätt att komma åt marken, eftersom ön är i stort sett isfri och snön smälter bort om sommaren.
Bild: Federico Degrange, Centro de Investigaciones en Ciencias de la Tierra och Jonas Hagström, Naturhistoriska riksmuseet
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor