Annons

kvinna gräver vid utgrävning

I grova tal kan man säga att fram till 1800-talet dog en fjärdedel av alla barn under sitt första levnadsår, och hälften under sina första 15 år.

Bild: 
Getty Images

Hälften dog före femton års ålder

Hur ser barnöverlevnaden ut i förmoderna samhällen? Rätt lika, om man slår ihop en stor mängd studier.

Annons

Publicerad:

2020-01-29

Omkring 25 procent av alla barn som fötts i historisk tid har dött under sitt första levnadsår, och drygt 45 procent innan de fyllt 15 år. Det framgår av en mängd arkeologiska och historiska analyser som ställs samman vid Our World in Data, som drivs av Oxfordekonomen Max Roser.

I grova tal kan man säga att en fjärdedel av alla barn dog under sitt första år, och hälften under sina första 15 år. Detta gäller alltså fram till 1800- och 1900-talet, då dessa siffror snabbt började sjunka.

Dessa data är rätt samstämmiga för olika delar av världen och olika tidsperioder – de gäller för romarriket, det medeltida Japan och i Amerika före Columbus och så vidare.

Högre dödlighet i jägar- och samlarsamhällen

I jägar- och samlarsamhällen verkar livet ha varit än värre: man har funnit 27 respektive 49 procents dödlighet under det första respektive de första 15 åren.

I en studie över en 2 500 år gammal amerikansk gravplats hittar man ännu något högre siffror: 30 respektive 56 procent, vilket antyder att livet i de förhistoriska samhällena var ytterst hårt och farligt.

I dag är de globala siffrorna ungefär 3 procent respektive knappt 5 procent. 

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.