Annons

Hjärnans funktion för belöning svag vid anorexi

Så fungerar hjärnan hos den med ätstörningar.

Publicerad:

2015-04-09

Hjärnans belöningssystem fungerar annorlunda hos anorektiker, även efter att de tillfrisknat. Det visar en studie vid University of California, där hjärnaktiviteten har undersökts hos 23 friskförklarade anorexipatienter och 17 personer som inte lidit av ätstörningar. Vid hunger fick deltagarna utan sjukdomshistorik en ökad aktivitet i hjärnans belöningscentrum. Detta skedde inte hos deltagarna som hade haft anorexia. De hade i stället en större aktivitet i den del av hjärnan som reglerar självkontroll. Deltagarna utan ätstörningshistorik hade en bättre beslutsförmåga när de var mätta än när de var hungriga, medan de som haft anorexia var lika bra eller dåliga på att fatta beslut oberoende av hur hungriga de var.

Frågan är om den avvikande hjärnmekanismen är en konsekvens av ätstörningen eller om den finns hos de drabbade redan innan de utvecklar sjukdomen.
– Det finns en enorm mängd människor som går på dieter, de flesta utan att bibehålla en viktnedgång. I jämförelse är det en liten andel som utvecklar ätstörningar. Det antyder att det är något med anorektikers hjärnor som föregår sjukdomen, skriver psykologiprofessorn Christina Wierenga, som är en av forskarna bakom studien, i ett mejl.

– Den avvikande hjärnmekanismen skapar en sårbarhet för att utveckla sjukdomen.

Resultaten har publicerats i Biological Psychiatry

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar